Čevlji imajo oznake, ki označujejo velikost obutve , materiale ter druge lastnosti. Osnovna oznaka je velikost, čevlji morajo biti optimalne velikosti. Določena  številka obutve nas pri izbiri ne sme zavesti, ampak moramo preprosto preizkusiti velikost v praksi. Po velikost čevlji včasih odstopajo za nekaj številk, zato naša najbolj pogosta velikost obutve ni nujno pravilna. Pri francoski meri to pomeni številko, dve ali celo tri velikostne številke razlike.

pohodniski-cevlji

V praksi to pomeni, da je moška obutev velikosti triinštirideset v nekaterih primerih optimalna uporabniku v velikostni številki štiriinštirideset, včasih pa dvainštirideset ali celo enainštirideset. Razlike so največkrat tradicionalne pri točno določenih blagovnih znamkah. Čevlji točno določene blagovne znamke ali modela so lahko klasično večji ali manjši, glede na našo najpogostejšo številko. Kdor kupuje tradicionalno isto blagovno znamko, je na te razlike pozoren in težav nima. Drugim pa je preprosto priporočljivo, da se čevlji pred nakupom preizkusijo. Velikostne oznake so od primera različne, v vsakem primeru pa temelji na dolžini stopala. Oznake pa niso v vseh primerih enake, saj se uporabljajo različni merski sistemi. V Sloveniji je v veljavi francoski sistem, uvožena obutev pa ima lahko tudi angleško mero, ameriško mero, ameriško žensko mero ali druge oznake.  Druge pomembne oznake se nanašajo na oznako materialov in dele obutve. Pri materialih so čevlji zelo različni, lahko so narejeni iz usnja, kritega usnja, tekstila ali drugih materialov. Oznaka materialov se nanaša na zgornji del, podlogo in vložek ter na podplat.

Mnogi to oznako spregledajo, pove pa bistvene lastnosti zgornjega dela, podplata ter vložka in podlogo. Možne so različne kombinacije, recimo : usnje, tekstil, drugi materiali. Te oznake pomenijo grobo osnovo za izbiro, tehnično bolj podkovani oziroma strokovnjaki za obutev poznajo še številne druge oznake. V grobem kakovost materialov, izvedbe in druge lastnosti določa cena. Kar pomeni, da cenovno dostopni čevlji ne morejo imeti enake kakovosti kot dražji.