Ko začnemo govoriti o napovedovanju prihodnosti se mnogim kar naježi koža, kajti ko jim omenimo besedo vedeževanje se pri mnogih obudi različna čustva.  Sama po sebi je prihodnost pozitivna, vendar nam slabše občutke povzroči tista negotovost, ki jo prihodnost prinaša, predvsem ker si ne želimo v prihodnosti doživeti česa slabega ali usodnega.

Vedeževanje je način oziroma postopek napovedovanja prihodnosti. Lahko bi rekli da je staro ravno toliko kot je star človek, saj prve oblike izhajajo že iz pradavnine. Človek je že od nekdaj želel vedeti kaj ga čaka v bodoče, mogoče zgolj iz radovednosti, mogoče zaradi boljše sigurnosti, vsekakor pa je imela in še ima velik vpliv na nas same.

tarot vedezevanje

Obstaja vrsta različnih tehnik vedeževanja. Od opazovanju vremenskih pojavov, vedenja živali v pradavnini in izdelovanja različnih spominkov, amuletov ali drugih signalov ki so služila za priklic prihodnosti. Ene od prvih znanih vedeževalskih tehnik so iznašli stari Grki, Kitajci ter ljudstva na evropskem severu.  Zgodovinski dokazi kažejo da so rune uporabljali takratni prebivalci severne Evrope, Kitajci so razpoke na kosteh daritvenih živali in oklepe želv s pomočjo žarečega železa segreli in tako videli svojo prihodnost. Eden od načinov je bilo tudi opazovanje črt na želvinem oklepu. Eno najbolj poznani zgodovinski začetki prerokovanja segajo v Grčijo, v vsem znane Delfe, kjer naj bi prihodnost napovedovala svečenica Pitija, medtem ko je bila v transu, zaradi opojnih zemeljskih plinov.

Na svetu obstaja nekaj deset različnih vrst in tehnik vedeževanja. Od zgodovinskih run, do vedeževanja iz različni kart, čajne ali kavne usedline, do gledanja v kristalno kroglo in mnogih drugih.