Med tehnologijami, ki so bile razvite za 3D tiskanje je daleč najbolj priljubljeno modeliranje s topljenim nanosom. Na drugem mestu je stereolitografija. Strokovnjaki debatirajo katera tehnologija je na tretjem mestu. Nekateri menijo, da je na tretjem mestu selektivno lasersko sintranje plastičnih materialov.

Kdaj se je razvilo selektivno lasersko sintranje

Selektivno lasersko sintranje sta sredi osemdesetih let dr. Deckard in dr. Beaman. Podobno kot druge tehnologije 3D tiskanja je tudi to odlična metoda, ki za izdelavo uporablja zmogljiv laseh za sintranje ali strjevanje posebnega plastičnega prahu. Enak koncept dela so v tistem času aplicirali tudi na druge materiale, kot je kovina, steklo in keramika. Dandanes je selektivno lasersko sintranje izredno pomemben del sodobnega 3D tiskanja. 

Čeprav selektivno lasersko sintranje obstaja še kar dolgo časa, je še vedno največkrat omenjena pri izdelavi prototipov in pri izdelavi delov po meri. Uporaba z visokozmogljivimi laserji in ravnanje s prašnimi materiali se je namreč izkazala za preveč nevarne ali predrage, da bi jo lahko zmanjšali s praktičnimi stroški. Vendar pa je nedavno prišlo do zmanjšanja stroškov na področju fuzije prahu, kar je prineslo do ponovnega zanimanja za selektivno lasersko sintranje. 

Tako kot tudi pri ostalih načinih 3D tiskanja se tudi selektivno lasersko sintranje vodi preko posebne programske opreme za rezanje.

Kako deluje selektivno lasersko sintranje?

selektivno lasersko sintranje deluje na principu stiskanja praha v enotno trdno maso. Sintranje se nanaša na stiskanje ohlapnega materiala oziroma na stiskanje plastičnega prahu z uporabo toplote ali tlaka. Sintranje materiala ne stopi, temveč zagotavlja ravno pravšnjo mero energije, da se atomi ločenih predmetov razpršijo čez meje materiala. 

Celoten postopek selektivnega laserskega sintranja poteka tako, da se posebno posodo napolni s posebnih najlonskim prahom. Poleg omenjenega predela za prah se nahaja dodaten predel, v kateremu je gradbena platforma. Bazen za prah je opremljen z rezilom za premazovanje, ki tanko plast prahu razširi po gradbeni platformi vsakič, ko se plast natisne. 

V omenjenem predelu se prah lahko predhodno segreje. Prah se tako segreje na temperaturo, ki je tik pod temperaturo taljenja, tako da bo trenutni nanos močnega laserja dovolj, da ga na nek način potisnemo čez rob. 

Tako kot tudi pri ostalih načinih 3D tiskanja se tudi selektivno lasersko sintranje vodi preko posebne programske opreme za rezanje, ki 3D model loči na zelo tanke rezine. Prah se strdi v skladu z natisnjenim modelom, nato pa se gradbena platforma premakne navzdol, rebrasto rezilo pa nanese novo plast sintranega prahu. Postopek se ponavlja, dokler niso natisnjene vse plasti. Model se nato odstrani in očiti, da se končni izdelek loči od preostalega neuporabljenega prahu.