Dobra novica je, da se varilni aparati razlikujejo glede na to, ali ga potrebujete kot poklicni oz. profesionalni varilec, v domači delavnici ali zgolj ob redkih priložnostih – izbira je namreč ogromna. Kakovost je med drugim odvisna od znamke, ne pa nujno tudi od cene aparata – te se po navadi gibljejo od približno šesto do tisoč evrov za hobi, od tisoč do okoli tri tisoč evrov pa stanejo bolj profesionalni varilni aparati. Ob izbiri varilnega aparata moramo poskrbeti tudi za svojo varnost in si tako priskrbeti zaščitno obleko, masko oz. očala, rokavice in čelado. Pozornost moramo posvetiti tudi izbiri gorilnika glede na vrsto varilnega aparata in drugih delov varilnika.

Varilni aparati, ki jih ponuja trg

Varilni aparati se ločijo na tiste z enosmernim tokom, ki se jih večinoma uporablja za varjenje nekaterih enostavnih kovin, in na tiste z izmeničnim tokom, ki jih uporabljamo samo za varjenje nizko-legiranega jekla. Na trgu obstaja torej več možnosti, za terensko delo so tako najbolj uporabni kompaktni in lahko mobilni varilni aparati, za zahtevnejše naloge, ki jih večinoma opravljamo v delavnici, je bolje izbrati super zmogljive in tudi precej težje in večje inverterske varilnike. Varilni aparati so različnih vrst – poznamo plazemske rezalnike za varilne aparate, TIG, MIG/MAG in MMA varilne aparate.

Varilni aparati se ločijo na tiste z enosmernim tokom in na tiste z izmeničnim tokom.

Dodana vrednost varilnikov

Najmodernejši varilni aparati so dandanes že zelo napredni. Posamezni zmore tudi več različnih vrst varjenja, tako da ne potrebujemo vsakega posebej za določeno vrsto varjenja. Pri novejših modelih lahko torej izbiramo in nastavimo način varjenja, zaščitni plin, debelino materiala, premer žice, prav tako pa nam omogočajo shranjevanje in ponovni priklic shranjenih parametrov varjenja. Tako kot vsa druga tehnologija, se hitro razvijajo tudi varilni aparati. Tako obstajajo tudi takšni z digitalnim zaslonom s prikazom parametrov varjenja, z LED kontrolo napajanja ter z napetostno in termično zaščito, da lahko delo opravljamo varno.