Smučarski čevlji se delijo na več skupin. Tako poznamo otroške smučarske čevlje, tekmovalne otroške smučarske čevlje, čevlje za rekreativne smučarje ter čevlje za zahtevne smučarje. Na splošno so med najbolj pogostimi proizvajalci Salomon, Atomic in Head, ki jih odlikuje vrhunska tehnologija, izbira pa je seveda odvisna predvsem od predznanja posameznika in načina smučanja. Nekateri čevlji zagotavljajo udobje med hojo po snegu, drugi dobro kontrolo med smučanjem, tretji poskrbijo za odlično termoizolacijo in tako naprej.

Smučarski čevlji so bistven del smučarske opreme in to je seveda potrebno upoštevati tudi pri nakupu. Smučarski čevlji se morajo tako obvezno dobro prilegati nogi. Ne smejo biti niti preveliki niti premajhni, saj lahko takšni popolnoma uničijo vso radost smučanja, da o nevarnosti zlomov sploh ne pišemo. Še posebej bodite pozorni pri nakupu smučarskih čevljev za otroke, saj jim noga hitro raste, tako da bodo kmalu potrebovali večjo velikost čevljev.

Kateri smučarski čevlji so primerni za vas?

Pozorni bodite na 3 lastnosti, s katerimi se lahko pohvalijo smučarski čevlji. To so trdota, velikost in namembnost.

Trdota smučarskega čevlja se izraža s FLEX-om, izražen je s številko in najpogosteje zapisan že v imenu smučarskih čevljev. FLEX vam pove, kolikšno silo potrebujete, da upognete smučarski čevelj naprej.

Smučarski čevlji se med seboj razlikujejo še po velikosti. Velikost je ena izmed njihovih najpomembnejših lastnosti, saj smučarski čevlji predstavljajo stik smučarja s smučmi. Še tako draga blagovna znamka vam ne bo prav nič pomagala, če bo čevelj prevelik in s tem oteženo vodenje smuči.

Potem pa je tu še namembnost smučarskih čevljev, ki nam pove, kakšnemu smučanju so smučarski čevlji namenjeni. Ljudje se med seboj namreč zelo razlikujemo. Nekateri uživamo v agresivnih zavojih, drugi v freeride-u, tretji se na goro podajo s turnimi smučmi, spet četrti pa želijo čevlje, ki bodo omogočali celodnevno udobje. Izberite čevlje, ki bodo primerni za aktivnosti, ki jih najraje počnete. Preverite pestro izbiro smučarskih čevljev na strani Hervis.si.