Iskanje delovnega mesta je neredko vezano na večja mesta, zato se ljudje najpogosteje selijo v prestolnico ali druga pomembnejša mesta, kjer je veliko večja možnost, da najdejo delo. A še preden si v glavnem mestu najamete ali kupite stanovanje, da bi tam lahko delali, je treba najti ustrezno delo. Prosta delovna mesta v Ljubljani so vam na voljo tudi na spletu, kjer jih lahko vsakodnevno spremljate.

Zagotovo pa se ne boste navduševali nad vsemi prostimi delovnimi mesti, ki so vam ponujena v naši prestolnici. Po drugi strani pa niti ne boste vedno izpolnjevali vseh pogojev za delo. Če ustreznega dela v mestu dolgo ne boste našli, pa je čas, da namesto prijave na delo napišete kar ponudbo.

Razlika med prijavo in ponudbo za delovno mesto

Ker prosta delovna mesta v Ljubljani ne vsebujejo dela, ki bi ga lahko opravljali sami, je morda čas, da napišete ponudbo. Kakšna pa je torej razlika med prijavo in ponudbo za delovno mesto? Prijava na delovno mesto – nekoč se je to imenovalo prošnja za delovno mesto – praviloma nastane kot posledica razpisanega prostega delovnega mesta. 

Ponudba za delovno mesto pa je lahko povsem samostojna odločitev nekoga, ki si na primer nadvse želi delati v nekem podjetju. Čeprav to podjetje v tistem hipu ne razpisuje prostega delovnega mesta, mu lahko napišete ponudbo. Četudi ne boste ujeli pravega trenutka, vas s podjetja lahko kontaktirajo kasneje, ko bodo za delo potrebovali osebo z znanjem, kot ga imate sami.

Ponudba za delovno mesto pa je lahko povsem samostojna odločitev.

Koliko prostih delovnih mest je na voljo

Če vas zanimajo prosta delovna mesta v Ljubljani, najverjetneje spremljate novosti s tega konca naše dežele. Vsakodnevno je teh novosti kar nekaj, a velika verjetnost je, da se večina delovnim mest ne ujema z vašim znanjem ter izkušnjami.

Če želite natanko slediti številu na novo razpisanim delovnim mestom, je najbolje, da se naročite na obveščanje po spletu. Sicer pa na spletu obstajajo številni portali, kjer so vsakodnevno na voljo nova prosta delovna mesta v Ljubljani in tudi v drugih mestih naše države.

Prijava na delovno mesto in razgovor

Če boste dobili pozitiven odgovor na prijavo na prosto delovno mesto, temu praviloma sledi razgovor. Nanj se je treba dovolj dobro pripraviti. Sicer pa je najbolje, da se s tem, kar boste povedali svojemu morebitnemu bodočemu delodajalcu, ne obremenjujete preveč. Iz prijave ter življenjepisa se tako in tako da razbrati vaša znanja in spodobnosti pa tudi osebne lastnosti.

Najpomembneje je, da se na razgovoru počutite sproščeno in da ste to, kar v resnici ste. Dober delodajalec bo to takoj opazil.