Zanzibar je otok, del države Tanzanije. Najbolj znan del otoka je gotovo stari del mesta, ki je poimenovan “Stone Town”, kar bi lahko prevedli v kamnito mesto. Otok pa z drugimi besedami poimenujejo tudi otok začimb.

Otok zanzibar se nahaja v Indijskem oceanu, morje pa je polno morskih dobrot. Gre vsekakor za zanimiv otoček, več o njem pa si lahko preberete v spodnjem članku.

V vsakem letnem času je potovanje v Zanzibar potovanje na otok večnega poletja. Povprečne mesečne temperature se namreč v teh krajih v vseh mesecih leta gibljejo med 28 in 33 stopinj Celzija, ko govorimo o najvišjih temperaturah, ter med 22 in 25 stopinj Celzija, ko govorimo o najnižjih mesečnih temperaturah. Padavin je nekoliko več v marcu, aprilu in maju ter v novembru in decembru, vendar zaradi tople klime tudi te ne povzročajo večjih preglavic, saj je deževje bolj podobno hitrim prham kot pa dolgotrajnim padavinam. Za potovanje v Zanzibar so tako primerni vsi mesecih leta, saj se podnebje zaradi bližine ekvatorja ne spreminja skozi leto.

rajski otok zanzibar

Ime Zanzibar izhaja iz perzijskega poimenovanja, skovanega iz besed »zangi« (črn) in »bar« (obala) in pomeni v dobesednem prevodu »obala črncev«. Danes je Zanzibar delno avtonomna pokrajina Tanzanije in obsega do 50 km dol arhipelag, sestavljen iz množice manjših otokov ter dveh večjih otokov: Pemba in Unguja. Slednja je tisti otok, na katerega se običajno nanašamo, ko imamo v mislih potovanje v Zanzibar, saj je ta prestolnica in tudi iztočnica za potovanja na preostale bližnje otoke. Kot preostali otoki je tudi Unguja nizki otok, saj njegova najvišja točka komaj dosega 120 metrov nadmorske višine. Potovanje v Zanzibar pa je privlačno ravno zaradi nizke lega, na stotine peščenih plaž in koralnih grebenov, ki se potapljajo v turkiznem morju. Umirjeni življenjski sil in neokrnjeno morje pod visokimi palmami ter nadvse privlačna topla klima, ki jo hladi nežno pihanje vetra, so največji razlogi, ki privlačijo obiskovalce otočja na potovanje v Zanzibar.