Kadar se je potrebno odločiti za primerno vrsto parketa, je potrebno pomisliti na mnogo dejavnikov. Poleg finančnih sredstev in videza, je polaganje parketa verjetno eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov, ki lahko močno vpliva na končno izbiro. Če si želimo čim bolj enostavnega in hitrega polaganja, potem je panelni parket zagotovo prava izbira, ki poleg tega nudi tudi izjemno ugodno razmerje med ceno in kvaliteto.

Pri panelnemu parketu gre za to, da je že dokončno industrijsko obdelan in ga je potrebno le še položiti. Ker gre običajno za troslojni gotovi parket, se lahko zgornji sloj tudi obrusi in se na ta način podaljša njegova življenjska doba. Kot že ime pove, je panelni parket na voljo v večjih dimenzijah, zaradi klik sistem pa je njegovo polaganje zelo hitro in enostavno. Zaradi tega je primeren tudi za polaganje v večjih javnih prostorih in ne samo v stanovanjih.

Panelni parket nudi tudi izjemno ugodno razmerje med ceno in kvaliteto.

 

  • Polaganje parketa je ključni postopek za njegovo dolgo življenjsko dobo

 

Uporabniki se ob izbiri parketa običajno posvečamo njegovemu videzu, nekoliko manj pozornosti pa namenjamo drugim prav tako pomembnim dejavnikom. Eden od takšnih je tudi polaganje parketa, ki je ključnega pomena za njegovo dolgo življenjsko dobo, zato je pomembno, da izberemo preverjenega ponudnika z referencami in veliko strokovnega znanja. Gre namreč za zelo zahteven postopek, ki ga je bolje prepustiti mojstrom, kot pa da bi ga izvajali sami, še posebej če nimate s tem nobenih izkušenj.

Pred polaganjem parketa je najprej potrebno poskrbeti, da je površina primerno ravna, očiščena in suha. Glede na vrsto parketa se izvajata dva načina polaganja, in sicer polaganje parketa z lepljenjem na podlago ali pa plavajoče. Pri lepljenju na podlago je potrebno biti pozoren, da se površine ne obremenjuje vsaj 24 ur, medtem ko je za plavajoče polaganje značilno, da je parket v uporabi že takoj po njegovem polaganju.