Kot vsi že vemo, dež sestavljajo drobne kapljice vode, ki padajo iz oblaka. Padavine igrajo ključno vlogo pri hidrološkem ciklu, kjer iz oceanov voda izhlapeva, se kondenzira v oblake in nato ob višjem pritisku ponovno pade nazaj na zemljo, kjer preko rek in odtikov priteče nazaj v ocean. Ves dež pa ne doseže zemljinega površja, nekaj ga pri padanju skozi suh zrak tudi izhlapi – temu pojavu pravimo virga. Dež je glavni vir sladke vode za večino področij sveta, ki zagotavlja ustrezne pogoje za različne tipe ekosistemov, kot tudi vode za hidroelektrarne in namakanje pridelka. Dolgoročno dež napaja potoke in reke z vseh gora, prav tako pa čisti prah, cvetni prah in druge delce v zraku. Prekomerni dež lahko sčasoma pripelje do spremembe lokalne klime ter posledično do spremembe živalskih in rastlinskih vrst.

Na tisoče postaj po vsem svetu spremljajo in podrobno z dežemerom merijo zapadel dež ali sneg. Izmerija ga lahko na četrtinko milimetra natančno, dež pa ponavadi merimo v milimetrin na uro. Globalno povprečna letna količina padavin je 990mm.

Danes skoraj vse države uporabljajo radarsko sliko padavin, ki se uporablja za spremljanje padavin, preko katerih izračunajo njihovo pot in tip (dež, sneg, toča). Radar padavin, meri jakost vlage v oblakih – tipično meri med 2 do 8 kilometrov nadmorske višine. Prikazana intenziteta padavin pri tleh je ocenjena glede na največjo izmerjeno radarsko odbojnost v oblakih, zato lahko krajevno in časovno tudi odstopa od dejanske.

Radarska slika padavin deluje tako, da radar proti nebu pošilja usmerjene impulze mikrovalovnega sevanja, te impulzi pa se odbijajo od majhnih kapljic nazaj v smeri radijske postaje. Med vsakim impulzom, radijska postaja služi kot sprejemnik za povratne signale iz delcev v zraku. Ko pošiljamo impuze moramo paziti, da jih ne pošiljamo prepogosto, saj tako postaja lahko impulze zamenja z prejšnimi in tako pride do napačnih izračunov.

Če želite praktičen primer kako se premika vreme, vam svetujem, da si ogledate kakšno animacijo radarske slike padavin, precej. Seveda pa lahko najdete tudi svoje vire na spletu. Na tak način boste lahko učinkovito načrtovali vaš naslednji sprehod ali kakšno drugo aktivnost.

radar padavin animacija

Radar padavin animacija