Namibija je južnoafriška država ob obali Atlantskega oceana. Ime  je dobila po svoji najznamenitejši puščavi Namib, ki v jeziku domačinov pomeni praznina. Gre za slikovito ozemlje prostrane množice peščenih sipin, ki se raztezajo vzdolž celotne atlantske obale, od 100 do več sto kilometrov v širino.

Čudovite peščene sipine skrivnostne puščave Namib

Pesek je posledica erozijskih procesov v dolini reke Oranje (v Južnoafriški Republiki) in južnejših območjih. Vodotoki ga odložijo ob ustjih Atlantskega oceana, obalni tokovi pa ga raznesejo dalje. Na koncu Jugozahodni vetrovi  pesek dvignejo in ga raztrosijo v obliki orjaških sipin, ki so med največjimi in najlepšimi na svetu.

Namib pa ni edina znamenitost te lepe afriške države. Tu lahko obiščete in doživite še puščavo Kalahari, Obsežne ravnike, Namibijsko obalno puščavo, Narodne parke s številnimi vrstami divjih živali, Caprivijev pas, kanjon Ribje reke, Sossusvlei, obalni Park okostij, Sesriem, Etoško kotanjo in obmorska mesta Swakopmund, Walvis Bay ter Lüderitzali, kjer lahko občudujete kolonialno arhitekturo. Prav tako lahko preživite večer s slikovitim ljudstvom Himba doživite njihovo avtohtono kulturo in način življenja.

Namibija - afriška peščena lepotica

Velik porast ekoturizma

Namibija je v današnjih časih ena med najbolj turistično obiskanimi državami v Afriki in jo na leto obišče več kot milijon turistov. Prisegajo na eko turizem in imajo veliko prenočitvenih zmogljivosti, prilagojenih ekoturistom. Tudi športni lov je rastoča panoga namibijskega gospodarstva.

Za Slovence, Namibija s svojimi naravnimi lepotami, kolonialno arhitekturo, številnimi divjimi živalmi in s svojo gostoljubnostjo, ni neznana turistična destinacija. Obiskali so jo že mnogi, med njimi tudi Boštjan Trilar, direktor medicinskega centra Barsos, tudi sam velik popotnik in ljubitelj potovanj, ki pravi, da je – prepotovati Namibijo po dolgem in počez s terenskimi avtomobili, spati v šotorih in na strehah avtomobilov, doživeti Peščine Sossulsvlei, narod Himbe in Bušmane, divje živali v parku Etosha, – čudovito  in enkratno doživetje, ki ti za vedno ostane v spominu kot nekaj pozitivnega in lepega …. .