Družinska zabava!

Igranje igre Naseljenci otoka Catan je zabavno. Igranje je v osnovi namenjena celi družini, čeprav so pravila takšna, da pod nekaterimi pogoji ni mogoče izbrati števila igralcev, kot se vam zdi, ampak lahko igrajo le trije ali štirje. No, kar brez skrbi, obstajajo različne možnosti, ko lahko igra celo do šest igralcev ali pa samo dva, kar je tudi lahko zelo zabavno in popestri kak večer. Ampak o tem več malce kasneje, ko se vrnem k osnovnim pravilom igre.

Gremo v soboto zvečer v kino?

Zdi se, da nam v času, ko življenje krojijo računalniki in mobilni telefoni, ko otroci namesto na igrišču, raje preživijo čas za svojo igralno konzolo, zmanjkuje časa za druženje. V resnici ga imamo dovolj, vendar ga pogosto slabo izkoristimo. Izleti v naravo so odlična ideja in super izkoriščen dan, ko pa vendarle ostanemo doma, morda v kakem turobnem in deževnem dnevu ali ko se cela družina naleze kakega prehlada, se lahko brez težav usedemo za mizo in odigramo kakšno družabno igro.

Druženje in igranje v kuhinji ali v dnevni sobi je lahko ne samo zabavno, ampak družino ali partnerja lahko tudi poveže. Seveda če niste prepirljive sorte ali če ni med vami kdo, ki želi vedno in za vsako ceno zmagati. Potem se lahko stvari hitro zakomplicirajo.

Od kart do modernih igralnih plošč

Pred desetletji namiznih iger ni bilo tako zelo veliko, še posebej ne na območju Jugoslavije. Največ so se igrale različne igre s kartami in šah, tudi dama, mlin, človek ne jezi se in še kakšna. Kasneje so se pričele pojavljati igre, kot so Monopoli, Cluedo in Risk. Naseljenci otoka Catan je igra, ki smo jo pri nas prvič srečali pred leti. Igra je bila najprej izdana samo v osnovni različici in že ta je takoj postala izjemno popularna pri starejših in pri mladih.

Osnovna igra obsega ploščo za igranje, na kateri je narisan otok Catan. Ta otok je razdeljen na več polj, ki dajejo igralcem različne surovine, pod pogojem, da imajo ob njih zgrajeno mesto. S surovinami si lahko kupujejo dodatne ceste in mesta. Zmagovalec je tisti, ki prvi zgradi vsa mesta, pri čemer mu mora nasproti priti nekaj sreče, lahko pa tudi prijazni sotekmovalci, ki mu lahko menjajo manjkajoče surovine.

catan

Dobra plat igre Naseljenci otoka Catan je ta, da ko se naveličate osnovne različice, lahko dokupite dve različni nadgradnji. Prav tako obstaja namizna igra s kartami za samo dve osebi, ki jo je možno zbasati na vrhu že tako polnega kovčka za na dopust in se jo igrate tudi tam. Obstaja pa tudi lažja različici za otroke, kjer je manj štetja in menjav, igro pa poživi še prijazen papagaj, ki daje igralcem različna darila.