Urejena trata zahteva kvalitetno košnjo s pravo kosilnico. Izbira slednje je odvisna od terena, razgibanosti, velikosti in naših sposobnosti. Za večje površine izberemo bencinske samohodne kosilnice, za košnjo manjše zelenice pred hišo zadostujejo električne. V primeru košnje večje travne površine pa je priporočljiv nakup kosilnice z rotacijskimi elementi ali vrtnega traktorja.

Bencinske samohodne kosilnice za košenje trate

Bencinske samohodne kosilnice so težje od električnih na kabel oziroma na akumulator. So pa bolj uporabne za večje in bolj razgibane terene. Primerne so za košnjo do 2000 kvadratnih metrov. Za večje površine je dobro kupiti vrtni traktor, ali pa kositi s premori, da se motor ohladi.

Izbiramo med dvotaktnim in štiritaktnim motorjem. Štiritaktni pogonski motor je dovolj močan tudi za košnjo višje trate in košnjo na strmini do 45 stopinj. Pri večjem naklonu pa je bolje kositi z ročno kosilnico na nitko.

Dodatna oprema za samohodne kosilnice in za različne načine košnje

Pri izbiri nove samohodne kosilnice moramo poleg terena razmišljati tudi o načinu košnje. V kolikor bomo vso pokošeno travo odpeljali na kompost, potem mora kosilnica nujno imeti nameščeno košaro. Med košnjo vsa porezana trava pade v košaro, mi pa travo odnesemo na kompost.

Električne samohodke ne potrebujejo veliko vzdrževanja.

V kolikor želimo na travniku pustiti malo ostankov trave za gnojenje travne ruše in zaščito pred sušo, pa mora samohodna kosilnica imeti funkcijo mulčenja. Mulčer travo zmelje v drobe koščke, ki zgnijejo in služijo kot gnojilo. Veliki ostanki trave bi namreč začeli plesniti, kar bi uničevalo zelenico. Če bi radi travo pograbili, pa zadostuje samo stranski izmet trave, ki travo nameče v redove, ki jih nato samo pograbimo.

Plastično ali aluminijasto ohišje kosilnice?

Večina novih modelov samohodnih kosilnic je narejena s kombinacije kovine in plastike. Tako je namreč kosilnica lažja in jo lahko uporabljajo tudi ženske in najstniki. Pri večjih naklonih je boljša plastično ohišje, saj je lažje. V primeru košnje po neravnem terenu polnem kamnov, pa je bolje, da izberemo aluminijasto ohišje, saj je odporno proti udarcem. Debelo aluminijasto ohišje je trdno in ne rjavi.

Vzdrževanje samohodne kosilnice doma

Električne samohodke ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Pri dvotaktnih bencinskih kosilnicah pa moramo pred košnjo doliti mešanico bencina in olja. Pri štiritaktnih motorjih vlivamo olje in bencin ločeno. Pri tem moramo biti zelo pozorni na nivo olja, saj motor ne sme teči brez ustreznega maziva. Menjava olja je enako kot pri avtomobilu enkrat letno. Štiritaktne motorje bi bilo potrebno servisirati pri servisu enkrat letno. Tam se zamenja olje, pregledajo svečke in zračni filtri, pregleda pa se tudi pogon.