Verjetno poznate tisti rek, da je bistvo tisto, kar je očem nevidno. In podobno je tudi, ko imamo v mislih izdelavo fasade oziroma fasadnega sistema. Je že res, da z zunanjim izgledom privabimo poglede sosedov in mimoidočih, vendar je veliko bolj pomembna izolacija fasade, ki je očem skrita.

Izolacija fasade je toliko bolj pomembna, ker so cene energentov vedno bolj visoke, zato ljudje neprestano iščemo rešitve kako na najboljši način privarčevati. Z izolacijo fasade je zagotovo mogoče ogromno prihraniti, vendar je potrebno o njej skrbno razmisliti v smislu izbire materialov in njene debeline.

 

Materiali za izolacijo fasade so odvisni od načina gradnje

Za učinkovito izolacijo fasade ni pomembno le kakšen material bomo izbrali, ampak tudi to, kakšen je način gradnje in materiali osnovne konstrukcije. Če je objekt izdelan z masivno gradnjo in sta uporabljena opeka in beton, potem je izbira materialov drugačna kot pri montažnih gradnjah pri katerih se lahko izbira bolj paro-prepustno toplotno izolacijo.

Ker so novejši objekti že grajeni po konceptu boljše izolativnosti, je izolacija fasade lahko enako učinkovita tudi ob manjši debelini izolacije. Če pa gre za klasično gradnjo, potem je odločitev najbolje prepustiti strokovnjakom.

Izolacija fasade za hišo

Najpogosteje uporabljeni materiali za izolacijo fasade

Izolacija fasade je danes najpogosteje izdelana iz EPS izolacije ali po domače iz stiroporja. Stiropor verjetno vsi poznate in veste, da vam je na voljo v različnih debelinah, je mehansko odporen na nevihte in zamakanja in kar je najbolj pomembno, je cenovno ugoden. 

Zelo pogosto se za izolacijo uporablja tudi XPS izolacija ali stirodur, ki v primerjavi s stiroporjem zdrži večje obremenitve. Za odlično zvočno in toplotno izolacijo poskrbi steklena volna, ki je negorljiva, ampak ni odporna na vlago. Veliko bolj učinkovita je izolacija fasade s kameno volno, ki pa je tudi dražja. Zadnja je bakelitna izolacija, ki pa je draga, a izjemno učinkovita.

 

Debelina izolacije fasade vpliva na vaše prihranke

Če imate okoli vašega objekta veliko zunanjega prostora, potem je debelina izolacije nekaj v kar se splača investirati. Debelejša kot je izolacija fasade, bolj bo stavba energetsko učinkovita, prihranki bodo višji, investicija pa se vam bo v tem primeru hitreje povrnila.

Pomemben je podatek, da skozi stene objekta v povprečju uide kar 40 % toplote, zato lahko z izbiro debelejše izolacije to številko bistveno znižamo. Zavedajte se, da je cena fasada med 5 in 10 cm stiroporjem majhna, medtem ko se vam razlika povrne lahko že v eni ali dveh kurilnih sezonah.