Se sprašujete, kaj početi s prijatelji ali s sodelavci, da se ne boste vedno dobivali na istih lokacijah ter počeli vedno istih stvari? Bi se radi družili ob nečem vznemirljivem, kar vas bo združilo in vam pomagalo razviti tiski duh? Bi raje počeli kaj zabavnega, ne pa sedeli ob hrani in pijači? Če imate radi zabavo in dogodivščine, poleg tega pa se imate za dobre mislece, potem je escape the room gotovo odlična igra tudi za vas.

Kaj je escape the room?

Ecape room ali soba pobega je poseben, tematsko urejen prostor, namenjen zabavi manjše skupine ljudi. Bistvo igre je, da skuša skupina po tem, ko jo zaprejo v posebno sobo, najti iz nje izhod oziroma poišče ključ, ki odpira vrata. To pa ni vedno povsem enostavno!
Escape the room lahko tudi pri nas igrate že na kar nekaj lokacijah, najbolj dovršena, tudi v Evropskem smislu, pa je soba pobega pod imenom The Key v Ljubljani. Tam pravzaprav ne najdete samo ene sobe. Prva je videti nekoliko starodobna, saj se navezuje na Da Vincija in na Sherlocka Holmsa, v njej pa raziskujete v dveh sobah, ki od vas zahtevata, da ste pri razmišljanju inovativni ter domiselni kot Leonardo, hkrati pa imate ostre čute in dar logičnega sklepanja ter reševanja ugank kot znameniti detektiv. V tej escape the room (www.thekey.si) igri se torej spopadete z dvema sobama naenkrat. Vaša druga možnost pa je odločitev za sobo z imenom Čudežna dežela, ki deluje nekoliko bolj pravljično in bo zagotovo očarala otroka v vas. Sprva ste zaprti v ječo, iz katere se mora cela skupina rešiti v pravljični gozd, igra pa se ne zaključi, dokler vam ne uspe najti izhoda tudi iz tega.

Igre pobega so namenjene manjšim skupinam, tako se lahko v s sobami spopadeta že dva, lahko pa tudi nekaj več prijateljev, tudi do deset. Igra v The Key traja običajno 70 minut – in to je ravno dovolj časa, da vam uspe najti vse namige, rešiti vse uganke in pravilno prebrati vse sledi, da se rešite. Seveda pa imate ob ostrem umu vedno možnost, da sobo premagate veliko hitreje.

Je escape the room primerna zabava tudi za otroke? Vsekakor. Ti bodo zagotovo uživali v Čarobni deželi, igra pa je zanje seveda primerna tudi zato, ker so naloge prilagojene. Torej ni nobenega zadržka, da se ne bi v sovo pobega odpravila tudi skupinica mladih detektivov oziroma, še bolje, kar cela družina. To bo gotovo veliko boljše družinsko preživljanje prostega časa kot gledanje televizije, saj bodo vsi člani družine združili moči v iskanju ključa, poleg tega pa se bodo ob razgibavanju možgančkov tudi precej zabavali.