Viličarji so transportni delovni stroji, ki morajo svoje delo opravljati hitro in učinkovito. Zato je pomembno, da so okretni, saj so najbolj izkoriščeni ravno takrat, ko dvigujejo in razvažajo bremena na čim krajši razdalji. Takšen način dela zahteva veliko pospeševanja in zaviranja, pri čemer se odlično znajdejo predvsem električni viličarji. Gre za najbolj razširjen model viličarjev pri nas, saj so okolju prijazni in enostavni za uporabo.

Električne viličarje poganja elektromotor, ki pridobiva energijo s pomočjo zmogljive baterije. Ta omogoča tudi po več ur nemotenega dela, seveda v primeru, da je bila pred tem dovolj napolnjena. Zaradi baterije so električni viličarji izjemno tihi, v zrak pa ne izpuščajo nobenih strupenih plinov. Zaradi tega ni nič presenetljivega, da je ta model viličarjev eden od najpogostejših v zaprtih prostorih, kot so na primer različno velika skladišča. Ker s pomočjo hidravlike dosegajo tudi veliko nosilnost, se z njimi lahko prevaža predvsem paletne tovore.

Najpomembnejša lastnost paletnega viličarja so vilice, s pomočjo katerih lahko dviga, spušča in prevaža tovor.

Za paletni viličar je značilno tiho delovanje

Danes si industrije ne predstavljamo več brez lesenih palet. Ta leseni pripomoček je zagotovo pripomogel k razmišljanju, kako tovor enostavno prenašati. V ta namen so proizvajalci konstruirali paletni viličar. Njegova najpomembnejša lastnost so vilice, s pomočjo katerih lahko dviga, spušča in prevaža tovor. Najpogosteje uporabljeni paletni viličar je ročni. Ta je nepogrešljiv v številnih skladiščih, zelo priročen pa je je v manjših prostorih in transportnih vozilih.

Pred nakupom je pomembno, da veste za katere namene boste paletni viličar potrebovali in kako težke tovore boste z njim prenašali. Dobite ga lahko v različnih velikostih in oblikah in v ta namen lahko izbirate med viličarji na različne pogone. Še najbolj tihi med njimi so zagotovo tisti na električni pogon. Njihovi motorji so kvalitetni in varčni, elektronike pa v njih le toliko, da delujejo brezhibno. Če si v svojem skladišču želite tišino potem so električni ali ročni paletni viličarji ravno pravšnji.