Če imate v svojem domu jedilno mizo, ki sama po sebi ne pritegne pogledov, lahko za to poskrbite z domiselnimi, priložnosti primernimi pogrinjki, ki jo bodo prikazali v povsem drugačni luči. Kako poskrbeti zanje na enostaven način, hkrati pa za to ne porabiti preveč denarja?

Videz jedilne mize za vsak dan

Nekoliko bolj se videzu jedilne mize posvetimo takrat, ko pričakujemo goste, ali pa ob različnih praznikih in praznovanjih, Takrat mizo polepšamo s primernimi motivi za izbrano priložnost. Za vsakdanjo uporabo pa je lahko razkošen pogrinjek tudi moteč.

Prti, ki so nekoč prekrivali jedilne mize, so danes precej iz mode, uporabljajo se zgolj še v restavracijah, pa še to ne v vseh. Doma pa je najbolj enostavno, če so na mizi preprosti individualni pogrinjki, ki so narejeni iz tekstila ali drugih naravnih materialov, na primer bambusa, rafije in podobno. Res je, da so za vzdrževanje in čiščenje precej bolj praktične kar individualne plastične podloge, ki so na voljo v različnih barvah, z vzorci in poslikavami, a plastika in hrana po mnenju marsikoga ne spadata na kup – nekaterim se zdi kosilo s plastičnega pladnja primerno za menzo ali restavracijo s hitro prehrano, od domače jedilne mize pa pričakujejo nekaj več dobrega okusa.

Da miza ni videti preveč pusta, je treba nanjo postaviti nekaj dekoracije. Najbolje je, da si v ta namen priskrbimo večji okrasni krožnik ali pladenj, na katerega lahko postavimo svečo, vazico in okraske. Tako bomo lahko vse hitro umaknili, kadar je na njej potreben prostor. Prav tako so lahko na jedilni mizi prigrizki v skodelicah ali v kozarcih: oreščki, čokoladice, bonboni.

Okrasitev jedilne mize za posebne priložnosti

Za slavnosti je primerno, da se jedilne mize pokrijejo s prtom, na tega pa se namestijo individualni pogrinjki. Lahko so tekstilni ali iz naravnih materialov. Vsakemu pogrinjku posebej dodamo okrasne elemente, ki se skladajo s sredinsko okrasitvijo mize. Lahko gre za kozarec, v katerem je cvet, za figuro, ob času božiča so priljubljeni kraguljčki in jelenčki, ob valentinovem so zapovedani rožni listi in srčki. Vedno je dobro, če ta dodaten element nima zgolj estetske funkcije, temveč je dejansko užiten – na primer čokoladno srce za valentinovo, lizika za otroški rojstni dan, pirh ob veliki noči, mini potička za božič. Sicer pa za najlepšo okrasitev jedilne mize še vedno velja klasika: najboljši učinek dosežete s svečami in cvetjem.