Klik, klik, klik. Vsem je znan ta tipičen zvok, ki ga proizvaja znana računalniška naprava. Vendar pa se velikokrat sploh ne zavedamo, da bi brez nje težko tako uživali ob uporabi našega računalnika. Računalniška miška je vhodna naprava, kar pomeni, da z njo pošiljamo podatke oziroma ukaze v računalnik. Marsikdo bo težko verjel, da je v uporabi že več kot 50 let! V vsem tem času, se je pojavila v veliko različnih oblikah, barvah in velikostih.

Obstajajo različne vrste

Naj bo računalniška miška žična ali brezžična, morda bluetooth, vse sledijo istemu principu in nam pomagajo klikniti na ukaz v programu, povezavo na spletni strani ali izbrati neko dejanje v igri. Vsaka pa žal ne bo ustrezna, saj imamo ljudje različne potrebe. Za pisarniško delo ali brskanje po internetu zadostuje povsem običajna izvedba, ki ima levi in desni gumb ter kolešček na sredini.

Pri izbiri v prvi vrsti pazite na velikost, da vam lepo sede v dlan. Če je računalniška miška velika ali težka, vam bo pri dolgotrajni uporabi utrujala roko, če je premajhna, pa bo roka v nekakšnem krču in nepravilni drži. Posledično boste imeli bolečine v mišicah, lahko pa pride tudi do dolgotrajne poškodbe zapestja in deformacije prstov.

Različne tehnologije in izvedbe

Ob dolgotrajnem delu z računalnikom oziroma kadar potrebujemo visoko natančnost premikanja po zaslonu (recimo za grafično oblikovanje, risanje, igranje iger…), bomo imeli spet drugačne zahteve. Takrat bomo potrebovali kvalitetnejšo in s tem posledično tudi dražja napravo.

Ta bo bistveno boljši oprijem, manjšo težo, izjemno natančnost in kvalitetno ergonomsko obliko, da se roka ne bo utrudila. Takšna računalniška miška je še posebej iskana pri igralcih računalniških iger ter pri grafičnih oblikovalcih. Ti zase vedno zahtevajo najboljše. Seveda ni nič narobe, če si izberemo boljšo miško tudi, za povsem običajna, preprosta in vsakodnevna opravila za računalnikom. Ura na uro uporabe se namreč na dolgi rok vseeno pozna.

Danes jih večina uporablja tehnologijo BlueTrack, ki nam omogoča, da deluje skoraj na vseh površinah, tudi če so malce ali celo izrazito neravne. Tega klasična laserska ne zmore. Že malo zvita podloga, popraskana ali drugače poškodovana miza, ne bo več omogočala gladkega premikanja. Med gibanjem se lahko celo povsem ustavi.

Različne podloge za delo

Dobra praksa je, kadar imamo med delom primerno podlago za premikanje. Ta omogoča, da kazalec na zaslonu bolj natančno sledi našim gibom, da se lahko med gibanjem hitreje ustavimo in da se ne bo več dogajalo, da nam kazalec oziroma kurzor skoči iz fokusa. Tudi podloge so različnih velikosti, materialov in trpežnosti.

Čeprav računalniška miška morda zgleda kot povsem nepomembna reč pri nakupu računalnika in marsikdo preprosto reče »kar eno mi dajte, saj je vseeno«, pa je v resnici daleč od tega, da bi bilo vseeno, kaj držite v rokah nekaj ur na dan. Zato pri nakupu pretirano ne varčujte.

apple miška magic mouse