Vsak digitalni fotoaparat je sestavljen iz številnih bolj ali manj pomembnih sestavnih delov, ki skupaj omogočajo fotografiranje. Med temi številnimi sestavnimi deli so tudi objektivi, ki so verjetno najdražji sestavni del vsakega digitalnega fotoaparata ali pa vsaj spadajo med najdražje. Prav tako so objektivi precej občutljivi in se ob padcih ali udarcih hitro uničijo.

Da vam bo objektiv in digitalni fotoaparat dobro in dolgo služil, morate z njim tudi skrbno ravnati, tako da se pri nakupu digitalnega fotoaparata odločite tudi za nakup zaščitne torbice, ki bo preprečil marsikatero poškodbo, ki bi sicer nastala na tej napravi.

Objektivi se med seboj ločijo po številnih lastnostih, ki najbolj običajnega uporabnika digitalnega fotoaparata, med katere sodim tudi sama, sploh ne zanimajo. Pri uporabi cenejših fotoaparatov, ki jih imenujemo kompaktni digitalni fotoaparati so objektivi kompaktni, torej že nameščeni na fotoaparat in jih ni možno menjati.

Bolj napredne kupce teh izdelkov bodo zanimale številne podrobnosti o posameznem objektivu. Goriščna razdalja, ostrenje, stabilizacija in podobno je le nekaj stvari, o katerih običajni zemljani ne vemo veliko, a vsak fotograf mora dobro poznati te stvari, preden se odloči za nakup enega ali drugega objektiva.

Vsak DSLR fotoaparat ima tudi vrsto različnih foto objektivov, ki so izdelani pod isto blagovno znamko. Če ste se odločili za nakup Canon fotoaparata, bo tudi Canon objektiv tisti del, ki ga boste potrebovali. V kolikor imate v lasti kakšno drugo blagovno znamko poglejte za takšnimi objektivi.

Ena izmed možnosti, s katero lahko veliko prihranite, je tudi nakup rabljenih objektivov, a je takšen nakup vedno zelo tvegan, saj ne poznate zgodovine in ne veste, kaj vse se je z izbranim objektivom že dogajalo v preteklosti.