Ko se odločamo glede tega, kateri program je najbolj primeren za izdelavo spletnih strani, moramo imeti v mislih predvsem njen namen in način urejanja. Kadar nam bodo spletno stran izdelali drugi oziroma podjetje, ki se s tem ukvarja, nam bodo glede na naš namen ter glede na naše poznavanje programov in izkušnje z urejanjem spletnih vsebin, prav gotovo priporočili takšnega, ki bo ponudil največ.

Včasih so se uporabljali programi kot je FrontPage, DreamWeaver, Joomla in drugi, danes pa se velika večina nagiba k uporabi povsem preprostih programov po CMS sistemu (»Content Management System), s katerimi lahko spletne vsebine lastnik spletne strani nato ureja tudi brez kakšnega poglobljenega znanja. WordPress je najbolj znan program za izdelavo spletne strani s CMS sistemom na svetovnem spletu.

Zakaj je WordPress kot program za izdelavo spletnih strani tako priljubljen?

WordPress je bil najprej namenjen blogerjem oziroma piscem spletnih dnevnikov, ker gre za odprtokodni sistem, ki je priročen, pa si je ta pridobil veliko skupnost programerjev, ki so pomagali, da je že davno prerasel svoje začetne okvirje. Danes omogoča izdelavo spletnih strani, ki so neverjetno obsežne, uporabljajo pa ga tudi vodilni svetovni spletni mediji – torej gotovo ni dileme, da ne bi bil kakovosten oziroma česa ne bi omogočal.

Pravzaprav je sam program kljub temu, da se vedno dodajajo nove rešitve, za katere skrbi skupnost v ozadju, in da je na voljo množica različnih orodij za uporabo, WordPress kot program za izdelavo spletne strani tako enostaven, da se postavitve strani samostojno loti marsikdo, ki ima vsaj malo znanja o spletu. Če se sami z njim ne odlikujete, pa tudi tokrat seveda velja, da se je najbolje odločiti za profesionalce, ki vam bodo pripravili stran in poskrbeli za vse od A do Ž.

Kaj potrebujete za spletno stran?

Ko določite, kakšno spletno stran želite in kakšen bo njen namen, poleg tega pa se zaradi enostavnosti kasnejšega urejanja in dodajanja vsebin odločite za WordPress, je se je potrebno z izvajalcem dogovoriti tudi o dizajnu – na voljo so vam že pripravljene brezplačne in tudi plačljive oblikovne rešitve, seveda pa se lahko stran oblikuje tudi po meri. Prav tako morate poskrbeti za registracijo domene, se dogovoriti za spletno gostovanje, ter pripraviti vse materiale za vsebine, ki bodo ob pričetku delovanja vaše strani že na njej: besedila, fotografije, videe in podobno.