Laserski tiskalnik je eden izmed vrste tiskalnikov, ki deluje s pomočjo laserske tehnologije. Prvi laserski tiskalnik je bil predstavljen tržišču že leta 1977, in sicer je bil to  Xerox Star 8010. Zaradi njegove visoke cene, so si le-tega lahko privoščila zgolj večja podjetja, medtem, ko je bil za posameznike nedosegljiv. Slednji so dosegli znižane cene, ki so si jih lahko privoščili vsi posamezniki, šele v 21. Stoletju.

xerox star 8010 tiskalnikDanes lahko na trgu najdemo tudi barvne laserske tiskalnike, ki so cenovno dokaj ugodni, kar si deset let nazaj nebi nikoli mislili. Priljubljeni so predvsem zaradi njihove kvalitete in dokaj nizkih stroškov, saj tonerji, ki se jih uporablja pri laserskih tiskalnikih, v povprečju natisnejo veliko več strani kot kartuše.

Laserski tiskalniki so kljub nekoliko višji ceni od ink jet tiskalnikov, med uporabniki priljubljeni predvsem, ker jih je enostavno vzdrževati, so hitrejši in imajo daljši rok trajanja. Ko boste kupovali laserski tiskalnik za domačo rabo, najprej razmislite o nekaterih pomembnih značilnostih. Najprej je seveda sama pogostost tiskanja.

Če tiskate zgolj na vsake toliko časa, potem razmislite, ali sploh potrebujete laserski tiskalnik. Za tiste, ki se tiskanja poslužujete skoraj vsakodnevno in pogosto tiskate fotografije, pa bo izbira barvnega laserskega tiskalnika vsekakor prava izbira.

Pomembne lastnosti, ki jih je potrebno upoštevati pri nakupu laserskega tiskalnika so ločljivost, hitrost tiskanja ter povezave. Ločljivost se ponavadi meri v enoti dpi (dots per inches), in sicer je dobro, da je le-ta čim višja. Ločljivost pri tiskalnikih za domačo uporabo naj bi tako znašala nekje med 300 – 720 dpi, medtem, ko je le-ta pri profesionalnih tiskalnikih večja od 720 dpi.

Tudi hitrost tiskanja predstavlja pomembno lastnost pri nakupu kateregakoli, ne zgolj laserskega tiskalnika. Sicer so slednji znani po večjih hitrostih od klasičnih ink jet tiskalnikov, vendar je še vedno priporočljivo, da izberemo tistega, ki natisne več strani. Še posebej, če tiskamo v velikih količinah. Če želite tiskalnik, ki bo kvaliteten in učinkovit, potem razmislite o nakupu laserskega tiskalnika Samsung.