Posredovanje in prejemanje podatkov preko interneta je v sodobnem svetu že stalnica. Ljudje se z medmrežjem srečujemo v službi, doma ali pa tudi v šolske namene. Za vzpostavitev lastne spletne strani pa moramo v naprej zakupiti določene storitve, kot sta na primer registracija domene in pa samo gostovanje spletne strani. Kaj sploh je domena?

Domena je internetni naslov določene spletne strani, na podlagi katerega jo lahko najdemo na svetovnem spletu. Registracija domene pomeni, da si oseba ali podjetje, ki želi imeti spletno stran, izbere ime domene in ga plača za določen čas. To lahko stori pri ponudniku spletnih storitev ali pa pri registrarju. Registracija domene je lahko cenovno različno ovrednotena, saj na samo ceno vpliva več dejavnikov. To so na primer: časovno obdobje, za katero je zakupljena, končnica, ki jo vsebuje in drugi. Domeno lahko registrirate tu.

Šele potem, ko si stranka spletnih storitev zagotovi registracijo domene, ali pa sočasno s tem, si mora zagotoviti tudi gostovanje spletne strani. Gostovanje spletne strani je proces, ki omogoča, da se določena spletna stran sploh nahaja na nekem strežniku, posledično pa jo uporabniki interneta lahko na spletu tudi najdejo. Čeprav obstajajo brezplačna in plačljiva gostovanja spletne strani, se ljudje pogosteje odločajo za plačljivo gostovanje spletne strani, saj je to običajno bolj kvalitetno. Gostovanje spletnih strani je ovrednoteno na podlagi števila zakupljenih spletnih domen, količine podatkov in še mnogih drugih dejavnikov. Kvalitetno in cenovno gostovanje spletne strani boste našli na spletni strani domovanje.com.

Glavna povezava med gostovanjem spletne strani in registracijo domene torej je, da spletna stran brez enega od teh dveh dejavnikov ne more pravilno delovati.