Vsak podjetnik ve, da je za dobro poslovanje nujno potrebna prisotnost na spletu, pa tudi če se ukvarjaš z dejavnostjo, ki s spletom ali spletno prodajo nima nobene povezave. Splet je namreč kraj, kjer ljudje iščejo informacije o izdelkih in storitvah, in če tam nisi prisoten, zate enostavno ne vedo. A kako naj se podjetniki lotijo izdelave spletnih strani za njihovo podjetje?

Kaj potrebujete?

Spletne strani so si med seboj različne. Nekatere so namenjene predstavitvi dejavnosti, druge želijo biti splošni ali specifično usmerjen informativni medij, nekatere so namenjene zabavi. Znotraj predstavitvenih strani, ki običajno zanimajo podjetnike, je pogosta kombinacija predstavitve podjetja in izdelkov oziroma ponudbe hkrati s spletno trgovino, ki terja posebno pozornost pri izdelavi.

A lotimo se najprej osnov, s katerimi bo izdelava spletnih strani lažja. Razmislite o tem, kakšno spletno stran potrebujete. Prilagoditi jo morate tako svoji dejavnosti kot svojim strankam, tako kar se tiče same oblikovne zasnove kot glede vsebin, jezika in podobno. V osnovi morate predstaviti svoje podjetje ter svoj program, ki ga je vedno dobro razdeliti v različne skupine – če se ukvarjate s steklarstvom, naj sev meniju na primer izdelki ločijo na steklena vrata, pohodno steklo, vitrine in podobno. To vam omogoča preglednost nad izdelki. V kolikor je vaša dejavnost proizvodna, velja nekaj vsebine nameniti tudi temu – poudariti, kakšne postopke in stroje uporabljate za to, da dosegate višjo kakovost.

Spletna stran mora vedno vsebovati tudi kontakte podjetja, dodate lahko kataloge izdelkov v .pdf formatu in podobno.

Potrebujete tudi spletno trgovino? To je ponovno odvisno od tega, s čim se ukvarjate. Če je glavna dejavnost prodaja izdelkov, ki jih je mogoče dobavljati preko kurirske službe, potem vsekakor, saj se za spletne nakupe odloča vse več ljudi.

Kaj pa povezava s socialnimi omrežji? Veliko je dejavnosti, ki jim družbena omrežja precej pomagajo pri pridobivanju novih strank. Če je vaša dejavnost usmerjena v maloprodajo oziroma h končnim kupcem, na socialna omrežja nikar ne pozabite.

Kako hitra je izdelava spletnih strani?

Koliko časa bo trajalo, da je spletna stran narejena, je odvisno predvsem od tega, za kakšen obseg gre, prav tako pa tudi od tega, kako učinkovito poskrbite za vse materiale in za vse druge »tehnične« dejavnike. Spletna trgovina ne more pričeti delovati, preden imate urejen sistem elektronskega plačevanja in davčno blagajno. Če ne znate sami napisati besedil in nimate niti fotografij za stran, potem je treba računati, da bo pisec potreboval nekaj časa, prav tako fotograf. Seveda pa vas vse to lahko tudi stane kar veliko, zato skušajte tiste stvari, ki jih lahko postorite sami, tudi zares postoriti.

spletna stran v izdelavi