Vas mika, da bi imeli svojo spletno stran in z njo kaj zaslužili? Izdelava spletne strani, ki naj bi vam prinesla zaslužek, je nekoliko drugačna od spletne strani, ki je namenjena predstavitvi podjetja, saj morate na njej predvideti prostore, ki jih boste tržili oziroma kot oglasno mesto odstopili drugim.

Več info na www.Multimedija.si

Izdelava spletne strani in njena vsebina


Registracija domene, zakup prostora na strežniku, programiranje in oblikovanje ter vsebina v obliki besedila, fotografij in videa. To je tisto, kar potrebujete za vsako spletno stran, a če želite, da bi bila vaša tržno usmerjena in bila dejansko stran, ki prinaša denar, je potreben natančnejši razmislek.

Izdelava spletne strani, ki v principu deluje kot spletni medij, mora za začetek temeljiti na dobri vsebinski zamisli. O čem boste na spletni strani pisali in kakšne bodo vsebine, da bodo te pritegnile širok krog bralcev, poleg tega pa bodo zanimive tudi za oglaševalce? Najbolje je, da vsebinsko pokrivate področje, ki ga poznate, področje, kjer ni veliko konkurence, oziroma področje, po katerem je trenutno veliko povpraševanja – to pa ni tako enostavno.

Ko se odločite glede vsebine, se prične izdelava spletne strani, ki se mora s to vsebino skladati tudi oblikovno, predvsem pa je potrebno imeti pri dizajnu v mislih tudi najrazličnejše načine trženja. Potrebna so prazna »okenca« za spletne oglase, ki morajo biti klasičnih dimenzij, sicer pa lahko na spletni strani ponujate tudi neodvisne lebdeče oglase, objavljate članke s povezavami na partnerske programe, ponudite PR članke in še marsikaj.

Kaj pa spletna stran za »postranski« zaslužek?


Če si niste za cilj zastavili velike strani, ki jo boste tržili kot profesionalec, temveč bi zgolj radi nekaj malega postransko zaslužili, potem se vam za zapolnitev oglasnega prostora ni potrebno obračati na oglaševalske agencije in podjetja, temveč lahko svojo spletno stran povežete v manj donosen, a precej bolj enostaven sistem oglaševanja na spletu, kjer dobite plačilo za vsak klik na oglas na vaši strani, ponudnik oglasov pa vam te distribuira avtomatično glede na spletne piškotke posameznih obiskovalcev vaše strani. Zaslužek se tako nabira po centih, a če je obiska veliko, boste tudi tako zaslužili – in morda sploh ni potrebnega toliko dela glede vsebine. Izdelava spletne strani je lahko nekoliko bolj enostavna, da bo krog uporabnikov večji, pa velja razmisliti o tem, da stran ponudite globalnemu trgu, torej jo zastavite v angleškem jeziku.

Izdelava spletne strani, namenjene zaslužku, torej ponuja kar nekaj možnosti – in najbolj pomembno je, da izberemo pravo za svoje sposobnosti in finance.