Sodobna izdelava spletnih strani

Še kakšno desetletje nazaj je veljalo, da moramo biti na spletu prisotni zgolj zato, da svojim strankam omogočimo enostavnejši kontakt. Tako so nastale mnoge spletne strani, ki so bolj kot ne služile kot spletne vizitke – vključevale so osnovne podatke o podjetju, česa več pa na njih niti ni bilo. Danes je takšna stran bolj kot ne brez vrednosti. Ustvari si jo lahko vsak posameznik, pa vendar za to ni nobene potrebe, saj v ta namen služijo najrazličnejši imeniki in celo družabne spletne strani, in to veliko bolje kot vizitka, ki jo naredimo sami. Če želimo imeti spletno stran, ki bo dejansko pomagala pri trženju naših storitev ali izdelkov, je potrebna sodobna izdelava spletnih strani, ki nas bo predstavljala na precej bolj podroben in bolj kakovosten način – nenazadnje je konkurence toliko, da bomo sicer neopazni.

Izdelava spletnih strani, usklajena s ciljno skupino


Splet je danes najbolj razširjen medij, znotraj katerega si moramo glede na svojo ponudbo sami določiti ciljno skupino, tej pa prilagoditi zasnovo spletnih strani. Razlike v kompleksnosti strani se nanašajo tako na samo programiranje kot grafično zasnovo, pri izbiri obeh pa je bistvena funkcionalnost. Spletna stran mora uporabniku zagotavljati tisto, kar od nje pričakuje: primerno količino informacij in kakovostnih vsebin, zaradi katerih ga bo naša spletna stran prepričala, to pa bo vodilo tudi k nakupu izdelkov oziroma storitev.

Poleg glavne spletne strani velja poskrbeti tudi za podporne in za dejavnost na družbenih medijih, saj ti bistveno prispevajo k prepoznavnosti podjetja oziroma blagovne znamke, ravno tako pa ne gre pozabiti niti na optimizacijo spletnih strani. Sama izdelava spletnih strani nam namreč ne jamči, da bodo te tudi obiskane, in če stran sameva, zagotovo ne more opraviti svoje naloge. Izdelava spletnih strani mora biti torej prodajno usmerjena, kajti če je stran sama sebi namen, smo vanjo vlagali povsem brez smisla.

Preden se prične izdelava spletnih strani, se torej velja povprašati, komu je namenjena, ter kako bomo dosegli, da bo ta ciljna skupina naše spletne strani dejansko obiskala. Prav tako moramo vedeti, kakšen je naš cilj – želimo informirati, prodajati, delati na prepoznavnosti blagovne znamke, ali kaj drugega.

Je uspešna spletna stran nujno tudi draga?


Ko se prične izdelava spletnih strani, se večina podjetnikov najprej osredotoči na znesek, ki ga bo potrebno vložiti v izdelavo. Nekateri ponudniki vam bodo zagotovili, da se lahko izdelava spletnih  strani opravi za nekaj sto evrov, pri drugih bo potrebnih tisoč ali več. Razlike so velike, zato je treba vselej najprej povprašati o tem, kaj izdelava spletnih strani vključuje. Ni namreč nujno, da potrebujete vsem kar vam nudijo, prav tako pa včasih ni dovolj, da se zadovoljite z minimumom – potrebna je namreč izdelava spletnih strani, ki se obrestujejo in dejansko služijo kot marketinški pripomoček.