Zavod za zaposlovanje ponuja zaposlitvene priložnosti vsem, ki so pripravljeni poprijeti za delo ter aktivno sodelovati pri njegovem iskanju.

S tem oseba ne le izpolni svoje dolžnosti, ampak izkoristi priložnosti. Na trgu dela je zavod za zaposlovanje eden glavnih igralcev, ni pa edina pomoč brezposelnim. Pomoč pri soočanju povpraševanja in ponudbe se lahko brezposelni in druge osebe obrnejo še na razne agencije ter druge posrednike. V vsakem primeru je potrebno vedeti, da brezposelna oseba lahko zase naredi največ sama. hoboOb tem ji zavod za zaposlovanje lahko nudi finančno nadomestilo, zdravstveno zavarovanje, zagotavlja razne pomoči, programe in aktivnosti za pomoč pri zaposlovanju. Ter pomoči so od primera do primera različno izkoriščene. Finančno nadomestilo in zdravstveno zavarovanje načeloma zanima vse, ki se prijavijo. Obstajajo pa tudi osebe, ki tega ne potrebujejo. Želijo predvsem pomoč pri razvijanju njihove kariere. V tem primeru je zavod za zaposlovanje lahko koristna pomoč že v zelo osnovnih aktivnostih. Seznam prostih delovnih mest je koristna pomoč osebam, ki so sposobne v njem prepoznati dodano vrednost.

Največje povpraševanje lahko pomeni za takšne osebe več možnih usmeritev. Kjer je več povpraševanja je konkurenca velika, kar pomeni načeloma težjo pridobitev. Hkrati pa lažjo za osebe, ki lahko delodajalcu nudijo več sposobnosti, izkušenj in drugih boljših lastnosti. Lahko pa je tudi možna usmeritev v času, ko z aktualno zaposlitvijo ni zadovoljna. Posta delovna mesta, ki jih objavlja zavod za zaposlovanje so opremljena z vsemi potrebnimi podatki za osebno kandidiranje. Poznamo primere, ko so se osebe odločile za samostojno predstavitev. In sicer tako, da so se najavile, si zagotovile termin ter izvedle svojo predstavitev. Obstajajo pa tudi drugačne alternative. Na spletu dobrih namigov ne nudi le zavod za zaposlovanje, ampak tudi spletne strani s tematiko zaposlovanja.

Zavod za zaposlovanje je najbolj iskan naslov na trgu dela, obstajajo pa tudi druge nič manj zanimive alternative.