Vizitka velja za zelo specifično gradivo. Od ostalega gradiva se namreč razlikuje po obliki, zvrsti, vsebini, načinu nastanka, ciljnih uporabnikih in seveda tudi po uporabnosti.

Vizitka pravzaprav sodi med drobni tisk, ki označuje publikacijo, ki obsega največ štiri strani. V isti sklop kot vizitke sodijo še razglednice, lepaki, plakati, prospekti, zgibanke, koledarji, katalogi, obrazci, znamke, vstopnice, imeniki …

Z izdelavo vizitk se ukvarja veliko podjetij, ki trdijo, da je vizitka najmočnejše marketinško orodje, ki pokaže odnos do dejavnosti ter s premišljeno pripravo prinaša tudi stalne prodajne rezultate.

Podjetje, ki vam izdela vizitko, vam lahko svetuje pri izbiri pravilnih barv, velikosti, sloga, barv teksta, ozadja in drugih slikovnih elementov.

Podjetja, ki izdelujejo vizitke, torej trdijo, da je dobro izbrana vizitka povod za naše naslednje uspešno poslovno sodelovanje. Če bomo torej izbrali prave dimenzije, material in grafično podobo, lahko z lahkoto dosežemo, da si bo prav vsakdo shranil našo vizitko.

In kar je v zadnjem času zelo priljubljena dejavnost: vizitke si lahko enostavno izdelate kar sami preko spleta.

Podjetje, ki vam bo ponudilo izdelavo vizitk preko spleta, vas bo pri izdelavi vaše vizitke ves čas usmerjalo.

Ko začnemo torej oblikovati svojo vizitko, je zelo pametno najprej izbrati način tiskanja.

Zelo priljubljeno ustvarjanje vizitk je tudi ustvarjanje vizitk v programu Publisher, kajti tovrstno ustvarjanje vizitk je nadvse preprosto, ne glede na to, ali bomo oblikovali svojo vizitko ali pa bomo uporabili eno od Publisherjevih oblik. Če bomo npr. želeli uporabiti barve in pisave, ki bodo odražale barve našega podjetja, lahko pri tem uporabimo barvne sheme ter tudi sheme pisav. Za določena tržna področja ali krajane svoje vizitke lahko še bolj prilagodimo. In v primeru, če bomo zaposlili nove osebe, lahko na naše vizitke dodamo še njihova imena in nazive.

V današnjem času torej ni težko izdelati vizitke za naša podjetja. Imamo namreč nešteto možnosti, ki so v resnici vsem dostopne: lahko jih naročite ali pa preprosto izdelate kar sami.