Za vedeževanje se v današnjem času uporabljajo različne tehnike in različni pripomočki. Med najbolj uporabnimi tahnikami so karte. Vedeževanju s pomočjo kart se pravi kartomantika.

Karte naj bi izvirale iz Kitajske. Nekateri se s tem ne strinjajo in so mnenja, da je izvor kart, ki se jih uporablja za vedeževanje nejasen. Najbližje današnjim Tarot kartam so karte, ki so se pojavile prvič v Italiji in Franciji konec 14. stoletja. Drugi so mnenja, da so Tarot karte mnogo bolj starejše. Izhajale naj bi celo iz starega Egipta. Okoli nastanka kart je še veliko nejasnosti.

Vedeževanje iz kart je najbolj priljubljena metoda.

Zelo so enostavne za uporabo in nudijo nam zelo hiter vpogled v prihodnost. Nekatere karte imajo enostavno simboliko kot naprimer Ciganske karte. Vedeževanje s pomočjo kart se lahko marsikdo nauči. Kart, ki jih uporabljamo za vedeževanje je veliko vrst. Vse karte imajo slikovne podobe, vedeževalec mora imeti zelo dobro razvito intuicijo in hkrati mora upoštevati vse smernice in navodila, da bo interpretacija slikovnih posob, oziroma simbolov zelo natančna. Vedeževalec mora imeti zelo dobro koncentracijo in biti mora maksimalno zbran. Vedeževalec med vedeževanjem lahko uporablja različne načine polaganja kart. Lahko pa si vedeževalec razvije čisto svoj in nov način polaganja kart. Delati in razvijati si mora izkušnje, ker samo izkušen vedeževalec bo bil uspešen pri svojem delu.