Ker pri svojem delu že nekaj časa opažam, da je vse več poslovnih partnerjev s področja Avstrije in Nemčije, sem pred kratkim svojemu delodajalcu predlagala, da me pošlje na tečaj nemščine. Prepričana sem namreč, da bi bilo z Avstrijci in Nemci bolje komunicirati v nemškem jeziku, ne pa v angleškem. S tem bi pokazali malo več naklonjenosti strankam, hkrati pa bi bilo sporazumevanje enostavnejše – samo eden od nas bi govoril tuj jezik, medtem ko moramo sedaj tuj jezik (angleščino) uporabljati na obeh straneh.

Delodajalec nad idejo, da bi šla na tečaj nemščine sprva ni bil preveč navdušen. Menda zato, ker je nemščina po njegovem mnenju težek jezik, ki se ga zagotovo ne moreš naučiti v šestdesetih urah. Seveda, se moram s tem strinjati, vendar sama ne bi šla na tečaj nemščine za začetnike. Nemškega jezika sem se učila v srednji šoli in osnovno znanje torej že imam – bi ga pa morala obnoviti in poglobiti, predvsem pase naučiti poslovnega izražanja, zato bi se odločila za poslovni tečaj nemščine.

Ob tem dejstvu se je delodajalec nekoliko omehčal in mi naročil, naj se pozanimam, kje je kak takšen tečaj nemščine, ki bi mi ustrezal, a ga seveda ne bi stal preveč – mala podjetja so pri vlaganju v izobraževanje kadrov običajno pač precej skopuška.

Imela sem srečo. Našla sem kar nekaj tečajev, ki so se mi zdeli dobri, in nazadnje med njimi tudi tečaj nemščine, ki je bil zaradi promocijske akcije cenejši od drugih. Vse skupaj sem predstavila našemu direktorju in nazadnje me je precej presenetil – ponudbe je samo preletel in mi takoj odgovoril, naj vse skupaj kar predam tajnici, da me bo prijavila. Jaz pa sem pričakovala, da bo negodoval in se odločal najmanj en teden …