Prosta delovna mesta postajajo v času te velike finančne in gospodarske krize vse manj dostopna. Tisto redno zaposlovanje, ki ga še pomnimo iz časa pred krizo, je le še stvar preteklosti in spomina. Zaposlitev oziroma delo je še najbolj nedostopno posebej pri mladih oziroma mlajši generaciji, ki je šele končala šolanje in tako nima veliko delovnih izkušenj, kakor tudi starejša generacija, ki je tik pred upokojitvijo, saj noben delodajalec delovno mesto ne bo namenil nekomu, ki bo pri njem ostal le nekaj mesecev ali let, kajti to ni racionalno.

Kje iskati priložnosti za delo? Odgovor je zavod za zaposlovanje

Prosta delovna mesta se oglašujejo preko zaposlitvenih oglasov. Naloga zaposlitvenih oglasov je seznaniti čim več ljudi, da so na razpolago nova prosta delovna mesta, in jih prepričati, da se nanje tudi prijavijo. Pogosto se preko zaposlitvenih oglasov išče ljudi, ki sami aktivno ne iščejo nove zaposlitve, tako da je potrebno razmisliti o načinu, kako jih pritegniti. Zato mora biti oglas učinkovit in privlačen, saj sta dober zaposlitveni oglas in uspešen kandidat za zaposlitev močno povezana. Namen zaposlitvenih oglasov je torej, da pritegnejo pozornost potencialnih kandidatov in jih spodbudijo, da poizvedo več o prostem delovnem mestu, da zajamejo želeno poklicno skupino ljudi in jih opozorijo na nove priložnosti in, nenazadnje, ponudijo dovolj informacij o želenih in pričakovanih lastnostnih potencialnih kandidatov.
Prosta delovna mesta pa so seveda lažje dostopna tistim posameznikom, ki imajo za seboj že nekaj delovnih izkušenj, so kvalitetni, delovne navade imajo izoblikovane in so lojalni podjetju, ki jim je ponudilo zaposlitev. Potrebno pa je razumeti tudi naslednje dejstvo. Prosta delovna mesta, ki so javno objavljena, imajo načeloma že izbranega kandidata, javna objava je bila le zakonska formalnost.
Prosta delovna mesta in kako jih najti, se verjetno sprašuje vsak posameznik, ki je kdaj izgubil delo ali pa je trenutno nezaposlen. Najprej je seveda potrebno dnevno, in to večkrat, spremljati prosta delovna mesta, ki jih objavlja Zavod za zaposlovanje in ostali zaposlitveni spletni portali, kot je Moje Delo in Zaposlitev, saj si bo posameznik le tako omogočil večje možnosti, da v doglednem roku najde svojo zaposlitev oziroma delo. Priporočljivo je tudi dnevno branje različnih časopisov, saj je v njih veliko zaposlitvenih oglasov.

Prosta delovna mesta, ki jih objavi Zavod za zaposlovanje republike Slovenije najdete na tej povezavi: https://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prosta_delovna_mesta