Detektivi so osebe, ki za naročnika zbirajo informacije o željenih osebah, te informacije nato posredujejo. Seveda pa detektivi ne zbirajo samo informacij, temveč tudi vročajo pošiljke, opravljajo teste alkoholiziranosti, kontrolirajo bolniško odsotnost, opravljajo kontrolo potnih stroškov, razne notranje kontrolo, ugotavljajo spoštovanje konkurenčne klavzule in še marsikaj.

Delo detektiva v resnici ni niti malo toliko atraktivno, kot ga prikazujejo filmi. Najbolj znana detektivska serija je serija oddaj o detektivu Sherlocku Holmesu ali pa Jamesu Bondu, te filme in oddaje pozna prav vsak, a v resnici delo poteka malo drugače. Detektivsko delo je lahko velikokrat dolgočasno in naporno, ter kdaj nevarno. Tako delo zagotovo ni za vsakogar, zato se ga lotite le, če vas take stvari zanimajo.

Detektivska agencija je agencija, v kateri so običajno zaposleni detektivi, delajo pa lahko tudi kot posamezniki. Za učinkovito opravljanje detektivskega poklica morajo detektivi biti inteligentni, radovedni, morajo zelo dobro opazovati in imeti dober spomin, poznati morajo človeške reakcije, biti morajo vztrajni ter še kaj.

Običajne detektivske storitve vas bojo najverjetneje stale od 50-70€ na uro, saj je taka priporočena cena iz strani detektivske zbornice Slovenje, bolj zakomplicirane stvari, kot so naprimer video pasti ali pasti proti kraji ter podobno, pa vas bodo stale malce več. Detektivi pa so v zadnjem času precej priljubljeni tudi za odkrivanje nezvestobe pri ljudeh.

Več podatkov o  samih detektivih, detektivskih agencijah in drugih storitvah, s katerimi se detektivi ukvarjajo pa lahko dobite tudi na spletu, na kateri izmed spletnih strani detektivskih agencij ali zasebnih detektivov. Zasebni detektiv je zanimiv poklic, zato si o njem le preberite.