Delovna mesta lažje selekcioniramo in izberemo, če imamo profesionalen pristop . To v prvi vrsti pomeni, da obvladamo veščine poslovnega komuniciranja in obnašanja.  Poslovno komuniciranje je veščina, ki se je ne naučimo čez noč, ni pa nekaj nedosegljivega. Danes so komunikacije sestavni del vsakdanjega pretoka informacij. Ter ena glavnih aktivnosti sodobne družbe. Komuniciramo neprimerno več kot v preteklosti, komunikacija se tudi spreminja in razvija.

Poslovna komunikacija je v primerjavi s splošno komunikacijo posebnost. Ima svoja načela formalnosti, ki jih velja spoštovati in upoštevati. Virov, ki natančno opisujejo podrobnosti je na pretek. Zato se velja vsakemu, ki išče delovna mesta čim prej soočiti z njimi. Najbolje jih bomo obvladali, če se preizkusimo na praktičnih primerih komunikacije. V vsakodnevnih aktivnosti imamo veliko priložnosti, kjer lahko svoje veščine preizkusimo in jih izpopolnjujemo. Postopoma bomo aktivnost komuniciranja obvladali bolje. S tem pa bomo imeli več možnosti, da najdemo ustrezna delovna mesta. Z obvladovanjem komuniciranja bomo pri potencialnem delodajalcu naredili boljši vtis, možno pa bo hkrati izbrati več ponujenih priložnosti. Izboljšana komunikacija nam v času, ko iščemo delovna mesta prihrani veliko stroškov, časa in energije. Celoten proces iskanja izvedemo bistveno hitrejše. Ker znamo komunicirati bomo prej našli ustrezna delovna mesta, kot v primeru pristopa na klasičen način. Tak način zahteva manj časa, saj pregledamo več ponudb in izločimo izmed vseh nam najbolj primerne. Porabljene energije pa je manj, saj lahko s tem, ko delovna mesta izbiramo, opravimo številne aktivnosti iskanja zaposlitve skupaj z izbiranjem ponudb na trgu dela.

Z izboljšano komunikacijo bomo poleg tega veliko bolje poslovali potem, ko bomo našli najboljšo ponudbo. Vsak delovni proces danes zahteva veliko več komuniciranja, kot v preteklosti. Informacije imajo številne namene, zato je njihovo obvladovanje iskano. V zvezi s pravilnim pristopom pa velja nepisano pravilo, da svoje sposobnosti izboljšujemo le preko aktivnosti. Delovna mesta so danes pravi izziv.