Ste zavezanec za plačilo davka na dodatno vrednost, in si želite, da bi vaše podjetje poslovalo popolnoma v skladu z zakonom, hkrati pa bi bilo poskrbljeno tudi za to, da ne delate napak v lastno škodo in ste tako čim bolj uspešni? Pri Inštitutu za računovodstvo vam je na voljo DDV šola, kjer se boste naučili prav vsega, kar morate kot podjetnik vedeti o davku na dodano vrednost. DDV šola je primerna za vsakogar, ne glede na to s kakšno dejavnostjo se ukvarja, saj bi moral vsak podjetnik vsaj osnove na področju davkov.

Prednosti, ki jih prinaša DDV šola

DDV šola poteka na dveh nivojih. Prvi je osnovni nivo, kjer se seznanite z osnovnimi pojmi in seveda temeljnimi principi davka na dodano vrednost ter njihovo uporabo v praksi, na tipičnih primerih – zgolj teorija namreč nikoli ne zadostuje. Če ste šele odprli podjetje ali se s področjem davkov niste nikoli ukvarjali in zato nimate znanja s tega področja, se boste naučili marsikaj novega, kar bi moral vedeti vsak podjetnik – tako začetnik kot tudi že izkušen. Na drugi stopnji, ki je nekoliko bolj poglobljena, pa DDV šola nudi še več. Seznanili se boste z bolj zahtevnimi in zapletenimi načini obračunavanja davka na dodano vrednost, ki so pri praktičnem poslovanju najbolj tipični, pa tudi s tistimi, ki se bodo porajala iz prakse vas samih in drugih slušateljev. Za tiste, ki poslujejo s tujino, je izjemno pomembno, da dobro poznajo določila glede davka na dodano vrednost pri mednarodnih transakcijah za nakup in prodajo blaga ter storitev, saj je v letu 2016 prišlo do spremembe pri uvozu. Prav tako se je pojavila sprememba tudi v letu 2017, ta pa se nanaša na vse, ki poslujejo z nepremičninami.

Zakaj je potrebno dobro poznati DDV?

Zakon o davku na dodano vrednost je v svoji ideji, torej v obdavčenju dodane vrednosti, precej enostaven, v praksi pa pogosto prinaša težave in težko se je znajti med posameznimi členi, kar lahko vodi tudi v neljube napake, ki so pogosto tudi sankcionirane. Dobro poznavanje zakona o DDV in njegove uporabe v praksi, je zato bistveno ne le za računovodje, temveč tudi za vodje podjetij oziroma tiste, ki se znotraj podjetja ukvarjajo s financami oziroma so za to odgovorne.