Cena osebnega stečaja je bila v prejšnjih letih veliko višja kot danes, sedaj so cene za osebni stečaj okoli 150€ brez notarskih stroškov, kar je veliko ceneje kot pred leti. Postopek osebnega stečaja omogoča prezadolženim samostojnim podjetnikom ali fizičnim osebam, da po svojih zmožnosti poplačajo svoje dolgove do upnikov, del dolgov pa jim je oproščen.

Seveda sam postopek ni ravno tako preprost kot se sprva zdi, vendar obstaja izhod iz vsake luknje. Če podate dokumentacijo za osebni stečaj, morate vedeti, da ima odpust obveznosti preizkusno dobo od dveh do petih let. Odpust obveznosti je mogoč samo v nekaterih primerih, nekaj dolgov pa zagotovo mora biti poplačanih.

Odpust obveznosti naj bi sledil po končani preizkusni dobi, ta traja lahko tudi do 5 let, po tem času lahko zaživite življenje brez dolgov.

Poznamo osebni stečaj za fizične osebe kot tudi za samostojne podjetnike, ter tudi brezposelne, seveda pa je v tem času potrebno aktivno iskanje zaposlitve. Če ste med postopkom osebnega stečaja zaposleni vam stečajni upravitelj medtem prepusti minimalni del plače. Vedeti pa morate, da se vam ne odpustijo dolgovi kot so odškodnine zaradi dela, preživnine prispevki za delovno razmerje in podobni stroški.

Več informacij o samem postopku, ter katere dokumente potrebujete, si lahko preberete na spletni strani Osebni stečaj. Tam najdete vse potrebne informacije ter kontaktne podatke. Vso potrebno dokumentacijo vam uredijo oni, papirje pa jim lahko pošljete tudi po pošti, seveda morajo dokumenti biti overjeni pri notarju. Poskrbite za odpust obveznosti in zaživite življenje brez dolgov.