V kateri hrani se nahajajo omega 3?

Posted on 13 januarja, 2020 in Razno, Zdravje in lepota | Komentarji so izklopljeni za V kateri hrani se nahajajo omega 3?

Ste že slišali za omega 3, ki je za naše srce in ožilje in celoten krvožilni sistem nujno potreben? Verjamem, da ste glede na medijsko pozornost tej nujno potrebni maščobni kislini. Pa kljub temu, ali jih uživate dovolj? Skoraj prepričana sem, da ne, saj je izredno težko zadovoljiti dnevne oz. tedenske potrebe po omega 3. Zagotovo se te maščobe nahajajo v hrani in tudi dovolj te maščobe se lahko v hrani dobi, a problemi kaj hitro nastanejo. Najprej se je treba zavedati, da so 3 snovi v omega 3 najbolj pomembne: rastlinske in živalske, ki se delijo na DHK in EPK. Če želimo živalski vir omega 3 dobiti zadosti, bi morali vsak teden jesti vsaj 4× lososa in to ne gojenega, ker ima v tem primeru v sebi preveč omega 6, temveč divjega, kar pa pomeni kar okoli 30 €/osebo na teden samo za lososa. Veliko, kajne?

Živalske omega 3 so tudi drugje

Res je, da se lahko živalski vir omega 3 dobi tudi iz slanika, inčunov, skuše, postrvi in drugih morskih sadežev, prav tako pa tudi iz govedine, jajc, piščanca, kruha, mleka … Ampak spet smo na tem, da je treba zaužiti ogromne količine na dan. Na primer 8 – 9 jajc, ali pa 7 rezin kruha ali pa pol kilograma govedine, pa vendar bi nastal problem v tem, da bi dobili le dovolj EPK, medtem ko bi DHK dobili premalo, srce pa potrebuje obojega dovolj.

Omega 3 so pomembne za naš kardiovaskularni sistem

Kaj pa rastlinske omega 3?

Tu je stvar veliko bolj enostavna, saj je ena žlica lanenega olja dovolj, enako je dovolj tudi žlica chia semen, medtem ko je treba kakšnih orehov in lanenega semena pojesti nekoliko več, a vseeno lažje kot živalske omega 3.

Vendar kot že rečeno, potrebujemo vse tri vire omega 3, če želimo zadostiti dnevnim potrebam po omega 3, vendar pa imamo kaj hitro težave s tem, da ne dobimo dovolj vseh treh virov te maščobe in to pomeni, da bi morali cele dneve preračunavati in planirati, kaj boste zaužili. Zato je zagotovo veliko bolj smiselno vzeti omega 3 v kapsulah in je dnevnim potrebam zadoščeno, vaše srce pa bo lahko dolgo bilo brez kakšnih tablet ali spodbujevalnikov.

ITM izračun za zdravo življenje

Posted on 9 januarja, 2020 in Razno, Zdravje in lepota | Komentarji so izklopljeni za ITM izračun za zdravo življenje

Zdrav življenjski slog vključuje različne faktorje, nad katerimi ne moremo obdržati popolnega nadzora. Lahko pa se vseeno uspešno soočamo z nekaterimi izzivi, ki imajo na življenjski slog in zdravje telesa največji učinek. Da bi lahko na dolgi rok kar najbolje sledili napredku oziroma spremembam, moramo biti dobro seznanjeni z nekaterimi merili, ki nam pri tem pomagajo. To je lahko tudi ITM izračun, ki lahko veliko pove, čeprav se na samo številko ne moremo vedno povsem zanesti. Zdrav življenjski slog se v veliki meri odraža v telesni teži in postavi, zato lahko tudi merimo nekatere podatke, ki nam na dolgi rok pomagajo pri spremljanju napredka ali prilagajanju rutine. ITM izračun je le en izmed takšnih pripomočkov, gotovo pa gre za dokaj dobro znano številko, ki lahko veliko pove. Predvsem to velja za tiste, ki si prizadevajo izgubiti nekaj telesne teže, pri teh je lahko ITM izračun še bolj relevanten kot zgolj podatki o telesni teži.

Izračun ITM-ja, indeksa telesne mase

Kaj nam pove ITM izračun in česa ne?

Treba pa se je zavedati uporabnosti takšnih in drugačnih izračunov. ITM izračun je resda lahko zelo uporaben, ne smemo pa mu pripisovati prevelikega pomena, saj nima vedno prav. Zelo uporaben je lahko v primeru, da želimo določiti svojo ciljno težo pri hujšanju. Pri tem ne moremo upoštevati le svoje telesne teže in neke abstraktne ideje o idealni teži, temveč moramo pomisliti tudi na druge lastnosti telesa. ITM izračun vzame v zakup še telesno višino, ki jo vedno povezujemo s težo. Višji ljudje bodo razumljivo nekoliko težji, nižji pa lažji. S tega vidika je lahko ITM izračun zelo uporaben podatek, s katerim se lahko lažje orientiramo. A ne pozabimo, da imamo še vedno v izračunu le dva dejavnika. Na to, kakšna je primerna teža, vplivajo tudi drugi faktorji, recimo starost in spol.

Magnezij-element, brez katerega bi bilo življenje nemogoče

Posted on 20 marca, 2016 in Zdravje in lepota | Komentarji so izklopljeni za Magnezij-element, brez katerega bi bilo življenje nemogoče

Magnezij je kemijski element, ki ga naše telo potrebuje zato, da ostanemo zdravi. Magnezij je mineral, ki je v našemu telesu nujno potreben za življenje, saj je pomemben za normalno strukturo kosti, vpliva na delovanje več kot 3000 encimov, ki so udeleženi v biokemičnih reakcijah v organizmu, vpliva na uravnoteženo prehajanje kalcijevih, natrijevih in kalijevih ionov skozi celične membrane, igra pomembno vlogo pri pretvorbi ogljikovih hidratov v energijo, sodeluje pri prenašanju informacij ed mišicami in živčnim sistemom.Številne raziskave, ki so bile narejene, so pokazale, da imajo ljudje s pogostimi krči v nogah, nizko raven magnezija v telesu. Read the rest of this entry »