Maturantske obleke pogosto predstavljajo velik finančni zalogaj za družino bodoče maturantke ali maturanta. In tu so še vsi modni dodatki, čevlji, frizer, kozmetičarka ter sama vstopnica za maturantski ples, ki prav tako ni poceni. A vendar pri nakupu maturantske obleke nihče ne varčuje. Nenazadnje je tudi sam maturantski ples enkraten dogodek, ki se lahko zgodi le enkrat v življenju. Maturantska obleka mora biti popolna, tako kot sam dogodek.

Maturantske obleke za moške

Izbor maturantske obleke za fante le redkim povzroča preglavice. Tudi moška moda se seveda spreminja, a nikakor ne tako hitro in intenzivno kot ženska, zaradi česar skorajda ni strahu, da bi se fant na maturantskem plesu pojavil v zastareli obleki. Moške maturantske obleke so lahko bolj klasične (s suknjičem, srajco, kravato, tudi telovnikom in elegantnimi hlačami) ali pa bolj moderne, trendovske obleke, z drznimi kroji suknjičev, srajc in tudi kravat. Povsem primerna maturantska obleka za fanta so lahko tudi elegantne kavbojke in majica ter lepi in čisti elegantni čevlji. Pri izboru maturantske obleke za fanta pa morate upoštevati predvsem njegovo starost oziroma mladost. Bolj kot z izborom »preveč sproščene« obleke lahko zgrešite, če izberete staromodni frak ali smoking.

Maturantske obleke za ženske

Maturantske obleke za ženske staršem in bodoči maturantki pogosto povzročajo več težav kot tiste za fante. Pri maturantskih oblekah za dekleta namreč resnično velja reklo, da je le nebo meja. Izbirate lahko med številnimi stili, barvami, kombinacijami in pogosto že pri tem delu nakupovanja maturantske obleke porabite veliko časa in živcev. Tudi tu lahko izbirate med bolj klasičnimi stili (elegantne, svečane obleke, praviloma narejene iz svile ali satena) in med bolj trendovskimi maturantskimi oblekami. Pri maturantski obleki za žensko je predvsem pomembno, da je ta elegantna ter da laskajoče poudarja njeno postavo. Na koncu se vedno lahko odločite za lepo oblekico, ki je maturantka ne bo oblekla le za maturantski ples, pač pa jo bo lahko nosila še kasneje ob drugih priložnostih. Priporočljivo je, da se v nakupovanje prave obleke ne poda bodoča maturantka sama, pač pa naj ji pri tem pomaga kakšen član družine ali prijateljica, ki ji lahko s konstruktivni kritikami izbor prave maturantske obleke precej olajša.

Izdelava maturantske obleke doma

Na spodnjem posnetku si lahko ogledate posnetek kako izdelati maturantsko obleko kar doma. Ta opcija je primerna za tiste, ki za obleko ne bi radi zapravili veliko denarja, ali pa le želite nekaj ustvariti