Različne priložnosti od nas zahtevajo različne stile oblačenja, saj ni vsak stil primeren za vsako priložnost. Tudi obutev je del tega in pri večini raznih svečanih slovesnosti, so čevlji tista obutev, ki jo boste morali imeti. Tudi za službo in poslovno okolje so čevlji najbolj primerna obutev in prav tam lahko preživimo največ časa.

Če so čevlji tudi vaša obutev za delo, potem se verjetno zavedate, kako zoprno je lahko, če so čevlji neudobni, premajhni, preveliki ali kako drugače neprimerni za vaše stopalo. Osem ur ali več dnevno v istih čevljih je ogromno in neprimerna obutev lahko vašo nogo močno poškoduje, zato naj vam ne bo žal časa, ki ga boste posvetili izbiri pravih čevljev.

Tudi barvna usklajenost čevljev z ostalimi oblačili je pomembna. Ženski čevlji in balerinke so verjetno v vaših omarah prisotne v različnih barvah in izvedbah, a problem pri tem imajo večinoma moški, če so v njihovi omari le eni moški čevlji. Tako ženski čevlji, balerinke kot moški čevlji so na voljo v različnih barvah, a ob izbiri črne barve boste poskrbeli za to, da bodo vaši čevlji ustrezali oz. se skladali k vsakemu oblačilu, ne glede na njegovo barvo.

Različni ženski čevlji in moški čevlji so na voljo v številnih trgovinah, kjer prodajajo obutev in če niste zelo izbirčni, boste hitro našli tudi kaj zase. Precej več težav boste imeli, če boste iskali točno določene balerinke ali katere druge čevlje, saj je precej verjetno, da so enake balerinke ali čevlji všeč tudi marsikomu drugemu in zlasti v času razprodaj se hitro zgodi, da iskanih čevljev zmanjka.

Ne glede na to, če uporabljate čevlje za kakšno posebno priložnost ali jih imate za na delovno mesto, lahko nastane izredno neprijetna situacija, ko morate čevlje sezuti vpričo ostalih. Potenje stopal je namreč zelo pogosto in če nimate teh težav, spadate med redke srečneže oz. srečnice. Ob pretiranem potenju pa nastane neprijeten vonj, ki vas lahko spravi v zadrego. Nekateri čevlji so bolj prepustni in se noga v njih manj poti, spet drugi materiali so zelo neprepustni in toliko bolj dovzetni za potenje.

Z nakupom različnih krem in vložkov lahko potenje nekoliko preprečite, a dokončno preprečiti vam potenja verjetno ne bo uspelo. Še največ boste naredili, če pri nakupu preverite, da so čevlji dovolj prepustni ter da noga v njih »diha«.