Archive for the ‘Recepti’ Category

Naravno sladilo stevia v prahu in v tabletah

Posted on 2 maja, 2020 in Razno, Recepti | Komentarji so izklopljeni za Naravno sladilo stevia v prahu in v tabletah

Naravno sladilo stevia pridobivajo iz večletne rastline oziroma samorodnega grmička, ki najbolje uspeva v Južni Ameriki. Pri tem posušijo liste in iz njih ekstrahirajo čisti izvleček s sladkimi sestavinami, ki jim pravimo tudi glikozidi. Prednost dodajanja sladila v hrano ali pijačo je v tem, da se lahko posladkamo na zdrav način, ne da bi zaužili kalorije in ogljikove hidrate.
V spletni trgovini Hiša zdravja lahko najdete naravno sladilo stevia v prahu ter v tabletah. Ti dodatki za vitalnost so brez primesi in vsebujejo sto odstotni steviol glikozid. Sladila odlično nadomeščajo navadni beli sladkor, pri čemer imajo minimalen vpliv na glukozo v krvi, zato so primerna tudi za diabetike.

Naravno sladilo stevia v prahu

Čisti ekstrakt rastline v prahu je brez energijske vrednosti, zato vsebuje nič kalorij. Prav zato brez kalorično stevia sladilo z glikemičnim indeksom 0 uspešno nadomešča klasični beli sladkor in umetna sladila. Brez kalorično stevia sladilo v prahu z ničelnim glikemičnim indeksom prav tako ne vsebuje drugih primesi, kot je sol, beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati.
Iz enega pakiranja od 28 gramov lahko pripravimo kar 620 odmerkov, pri čemer je izdelku tudi priložena merica, s pomočjo katere lahko odmerimo polovico ali eno celo merico sladila in ga dodamo v pijačo ali hrano. Glede količinskih primerjav je pomembno vedeti, da je ena čajna žlička naravnega sladila enaka kot, če bi pojedli eno skodelico sladkorja. Zato je za okus sladkobe dovolj manjša mera zdravega sladila.

Naravno sladilo stevia

Naravno sladilo stevia v topnih tabletah

Nič kalorično stevia naravno sladilo brez glikemičnega indeksa je v spletni trgovini Hiša zdravja na voljo tudi v obliki tablet, pri čemer ena embalaža nudi 175 tablet. Tablete se hitro raztopijo v tekočini. Pri tem pa ena tableta za sladkanje pijače zadostuje v enem do dveh decilitrov tekočine. Tudi tablete iz naravnega in zdravega rastlinskega sladila ne vsebujejo primesi in nimajo energijske vrednosti, zato predstavljajo dobro alternativo belemu sladkorju in umetnim sladilom.

Recept: Najboljša gobova juha s krompirjem

Posted on 11 decembra, 2018 in Recepti | Komentarji so izklopljeni za Recept: Najboljša gobova juha s krompirjem

Ni je čez domačo gobovo juho, pa naj bo pomlad, poletje, jesen, sploh pa pozimi. Seveda je najboljša gobova juha tista, ki jo pripravimo iz svežih gob, ki smo jih nabrali. Nič slabša pa ne bo tudi tista, ki jo pripravimo iz zamrznjenih ali posušenih dobrot gozda. Poskrbite le, da dobro poznate gobe, ki ste jih nabrali.

Sestavine za gobovo juho s krompirjem

 • 25-30dag svežih ali 50dag zamzrnjenih gob (jurčki, lisičke in druge gobe)
 • 50dag krompirja
 • olivno olje ali svinjska mast
 • 5dag moke
 • 3dkg čebule
 • strok česna
 • lovorjev list
 • šopek peteršilja
 • sol (po okusu)
 • kis
 • poper (po okusu)

Krompir olipimo, razrežemo na kocke ali debelejše rezine in ga v 2l malo slane vode z lovorovim listom vred kuhamo. Nato dodamo očiščene, na lističe narezane, oprane in ožete gobe. Iz maščobe ali olja in moke naredimo prežganje in ko je svetlo rumeno, mu dodamo drobno narezano čebulo in prav na koncu še strok strtega česna. V na pol kuhano juho stresemo prežganje, rahlo premešamo do mehkega kuhamo ter dosolimo in popopramo po okusu.

gobe lisičke

 

Okus gobove juhe lahko izboljšate z jušno kocko, vendar ne pretiravajte, da jušna kocka ne bo prevzela okusa gob.

Po okusu juho kisamo in ji dodamo na drobno nasekljan peteršilj. Za lepšo barvo in bolj svilnat okus juhi dodajte tudi malce smetane (sladke ali kisle, odvisno od vašega okusa).

Za gobovo juho lahko uporabite katerokoli vrsto užitnih gob, še najbolj primerni pa so: mavrahu, jurčki, lisičke, brezovci, turki, mrazovke in štorovke.

Gobe v zamrzovalniku?

Če so gobe zamrznjene pravilno, v zamrzovalniku zdržijo 8-10 mesecev. Veliko ljudi gobe pred zamrzovanjem še vedno blanšira, izušenejši pa poudarjajo, da s tem gobam odvzamemo okus in hranila. Zamrzovale naj bi se samo sveže narezane gobe.

 

 

gobe-jurčki

Recept povzet po knjigi: “Kuharska knjiga – Ivan Ivačič”

Čokoladne rezine in čokoladni ganaš

Posted on 13 februarja, 2017 in Recepti, Uncategorized | Komentarji so izklopljeni za Čokoladne rezine in čokoladni ganaš

Čokolada je živilo, ki se prav gotovo nahaja v čisto vsaki kuhinji. Je živilo, ki ga lahko preprosto vmešamo v številne jedi, poleg tega pa je čokolada zagotovo nekaj, kar izboljša okus vsaki slaščici. Ni čudno, da ima večina receptov za sladice v sebi čokolado. Seveda pa so razlike tudi med različnimi čokoladami, tako glede izvora, kot tudi glede vsebnosti kakava, dodatnih surovin in okusov. Read the rest of this entry »