Iskanje zlata, ne ravno, saj bomo v današnjem članku govorili o hemeroidi ali tako imenovani »zlati žili«. V bistvu gre za krčne žile na področju anusa. Pri tem so vam na voljo različne kreme, zdravila kot so Detralex, hemeroidi lahko izginejo tudi sami, a o tem malce kasneje.

Kakšni pa so simptomi hemoroidov. Ko se pojavi vsakršna krvavitev iz anusa, lahko sklepate, da gre za hemoroide. To stanje sicer direktno ne ogroža vašega življenja, je pa precej neprijetna zadeva. Svetujem vam, da ob sumu hemoroidov obiščete osebnega zdravnika. Da gre za hemoroide pa ni nujno, da je vedno prisotna krvavitev, lahko doživite tudi bolečino prid odvajanju blata, srbenje v prizadetem območju, bolečino ob sedenju ter izbokline okoli anusa, v tem primeru gre za zunanje hemoroide. Kot smo že omenili, so hemoroidi lahko notranji in zunanji. Za notranje so značilne krvavitve ob odvajanju, zunanje pa lahko otipate.

Velik razlog za nastanek hemoroidov je v veliki večini primerov prehrana s premajhno vsebnostjo vlaknin. Vlaknine skrbijo za dobro prebavo, potrebno pa je spiti tudi dovolj tekočine. Izogibajte se tudi močno začinjeni hrani in preveliki količini kave. Vlažilni robčki za hemoroide pa so še posebej učinkoviti, saj delujejo hladilno, ter predel anusa razkužijo, vsebujejo pa izvleček kamilice. Priporočil bi vam izogibanje odišavljenemu WC papirju, saj ima ta najslabši učinek.

Če nič drugega ne pomaga pa vam je lahko v pomoč lekarna. Seveda pa se prej zglasite pri osebnem zdravniku, ki vam bo priporočil primerna zdravila za vaše stanje.