V današnjem članku bo govora o depresiji in anksioznosti. Te dve bolezenski stanji sta tesno povezani med seboj in obe sta kar precej neprijetni. Pa začnimo kar z depresijo, gre za duševno motnjo, zanjo pa so značilna predvsem čustvena stanja kot so pesimizem, žalost, občutek brezizhodnosti, pri ljudeh z depresijo pa so pogosta tudi samomorilska nagnjenja. Depresija je sila neprijetna, a njene posledice lahko učinkovito odpravite z antidepresivi ali pa pomočjo psihoterapevta.

Za depresijo je značilna popolna izguba volje in zanimanja za veliko aktivnosti, za tiste stvari, ki ste jih običajno radi počeli, pojavi pa se tudi izguba volje do življenja. Zavedajte se, da je vsak človek kdaj žalosten in brez volje, a ne pomislite takoj na depresijo. O depresiji lahko govorimo takrat, ko taki občutki trajajo dolgo časa. Pri nekje 70% pacientov pa lahko antidepresivi učinkovito odpravijo te znake, delujejo pa tako, da povečajo ekscitacijske učinke živčnih prenašalcev.

Anksioznost pa je druga duševna motnja, ki jo bomo opisali v današnjem članku. Najlažje bi jo opisali kot tesnobo, to duševno stanje je povsem normalo v obdobjih stresa, če je le-ta prehodna. Težave se tudi tu pojavijo, ko traja dalj časa. Najpogostejša je vsesplošna lebdeča tesnobnost, ki je bolnik ne more nadzorovati. Anksioznost lahko podedujemo iz otroštva, lahko pa je posledica kakšnih hudo stresnih doživetij iz otroštva. Pri dolgotrajni ansksioznosti vam lahko pomagajo nekatera zdravila, svetujem pa vam, da se poslužite tudi meditacije, ta je lahko ob dolgotrajnem prakticiranju zelo učinkovita.