Gradnja hiše zahteva veliko pozornosti izbiri oken. Okna zavzemajo veliko površino hiše. Njihova funkcija je raznovrstna. Najprej nam omogočajo prehod svetlobe v notranje prostore. Pomembno je, da so notranji prostori svetli. Svetloba je vir življenja, zato ne smemo imeti temne notranje prostore. Veliko ljudi zboli zaradi pomanjkanja svetlobe in se tega ne zavedajo. Odločiti se moramo za lesena okna ali pa pvc okna različnih dimenzij. Pametno je, da imamo na južni strani velike dimenzije na severu pa majhne dimenzije ali pa sploh nimamo oken.

Tehnologija izdelave oken je zelo napredovala.

V današnjem času ni pomembno iz katerega materiala bomo kupili okenske okvirje. Kvalitetna je izdelave lesenih oken in tudi oken iz umetnega materiala. Nekoč so vsi želeli imeti lesena okna, ker je to naravni material. Ker je bilo potrebno les preveč vzdrževati, so pričeli izdelovati okna še iz drugih materialov. Okvirji iz ALU materiala niso izkani, ker je aluminij prevelik prevodnik. Zato so postali iskani umetni materiali. Pvc okna so danes zelo kvalitetno izdelana. Imajo veliko prednosti in na tržišču so zelo iskana. Delajo jih različnih oblik, velikosti in barv, zato so tudi estetsko vrhunsko izdelana. Tehnologija je tako napredovala, da se lahko odločimo za okna iz kombiniranih materialov. Na zunanji strani imamo aluminij ali plastiko na notranji strani pa naravni material les. Tako sepočutimo veliko bolj domače in prijetno. Pa še dodatnega vzdrževanja ni potrebno.

Pomembno je, da vemo kaj lahko pričakujemo in kaj vse se da na tržišču dobiti. Pred nakupom je potrebno dobiti veliko informacij, da bomo z nakupom zadovolni in se zelo prijetno počutili.

Danes lahko dokupimo tudi prezračevalne sisteme, ki nam omogočajo prezračevanje tudi ko nas ni doma. Prezračujemo prostore brez dodatnih prepihov. Kupimo lahko tudi vatnostni sistem in se tako počutimo zelo varne tudi ko nas ni doma. Zunanji vlomilci imajo onemogočen vdor v naše prostore.