Ko zaslišimo besedo depresija, imamo ob asociaciji še vedno negativne občutke, saj je tema še vedno tabuizirana. Prav zato mnogi bolniki, ki se soočajo s to težko boleznijo, še vedno depresijo in težave prikrivajo pred bližnjo okolico in zunanjim svetom. A strokovnjaki pravijo, da je pomemben del zdravljenja, da priznamo sebi in drugim, s čim se spopadamo. Ko se sprijaznimo z diagnozo, se lažje soočimo s spoprijemanjem s to boleznijo. Predvsem pa je pomembno, da se o depresiji veliko govori in piše, saj le tako lahko iz besede depresija odstranimo tančico misterioznosti in tabujev.

Naraščanje števila bolnikov z depresijo

depresija

V sodobnem zahodnem svetu narašča delež bolnikov, ki se spopadajo z depresijo. Depresija je zahrbtna duševna bolezen, ki lahko traja in traja ter poteka na zelo

 

različne načine, preden jo prepoznamo in ustrezno diagnosticiramo. Ne gre le za hude občutke žalosti ob kakšnem travmatičnem dogodku. Običajno takšen občutke ustrezno nadziramo in predelamo ter se postavimo na noge po določenem dogodku. Pri depresiji pa to lahko traja zelo dolgo in bolnik se nekako ne more izkopati iz temnega objema depresije.

Različni simptomi depresije

Nekateri poročajo o nenehni utrujenosti, pomanjkanju volje in energije za najbolj osnovne življenjske funkcije, kot so umivanje in oblačenje. Drugi poročajo o temnih mislih, o nenehnem razmišljanju o slabih stvareh, v ničemer ne prepoznajo ničesar pozitivnega in dobrega. Spet tretji tožijo o glavobolih, bolečinah v trebuhu, slabemu spancu in pomanjkanju apetita ali pa basanju s hrano, zato, da zatrejo negativne občutke.

Kako poteka zdravljenje

Depresija je kot duševna bolezen problematična tudi z vidika zdravljenja. Pri depresiji ne obstajajo nobeni utečeni protokoli ali algoritmi za zdravljenje. Možno je zdravljenje z zdravili, s psihoterapijo ali s kombinacijo obojega. Predvsem pa je potrebno bolezen čimprej prepoznati, se o njej informirati in jo začeti zdraviti. Zdravljenje lahko traja leta in leta, hitreje jo lahko zdravimo, če ugotovimo pravi vzrok zanjo. Depresija kot duševna bolezen, je zelo težka bolezen. V zadnjih letih se pacientom kot podporno terapijo svetuje tudi športno aktivnost in zdravo prehranjevanje ter dobrega psihoterapevta, ki mu pacient zaupa.