Če imate šoloobveznega otroka, potem vam verjetno ob pojmu ‘fotokoledar’ najprej pride na misel personaliziran koledar s fotografijami, na katerem je vaš otrok skupaj s plišasto igračko. Ker ta ponudba pride po navadi na tisti dan, ko ravno tako poteka razredno fotografiranje in je naš otrok še posebej lepo urejen, si mislimo: ”Ah, pa naj se fotografira še za koledar.”.  No, vsaj tako je bilo pri meni.

Zdaj sem razmišljala, kaj naj sploh napišem o tem, pa mi ni padlo na pamet nič pametnega. Potem pa sem našla navodila, kako se izdela lastni fotokoledar. Ideja mi je tako všeč, zato bi jo rada delila z vami.

Izdelava lastnega fotokoledarja je zelo preprosta

foto koledarČe je letos že prepozno, lahko fotokoledar seveda naredite ob koncu leta, morda jih natisnete več in kakšnega od njih podarite vašim najbližjim prijateljem. Na spletu lahko najdete že pripravljene predloge, lahko pa naredite čisto lasten in unikaten koledar z avtorskimi fotografijami.

Najprej razmislite, katera bo osrednja tema vašega koledarja, dodate lahko tudi pozitivne misli na vsako stran. Za izdelavo ne rabimo biti umetniki, lasten izvod si lahko z malo iznajdljivosti ustvarite kar v Wordu ali katerem enostavnejšem programu za risanje.

Za izdelavo potrebujemo 12 najljubših osebnih fotografij v kvalitetni resoluciji, program za risanje, barvni tiskalniki, fotopapir velikosti A4, 1 karton za podlago v A4 velikosti, rezalnik za papir (ali olfa nož ali škarje), luknjač za papir in vrvico.

Izdelujemo ga tako, da podlago prilagodimo svetlosti fotografije, da je ta čim lepše vidna. Ko smo z vsebino zadovoljni, fotografije natisnemo in jim obrežemo bele robove. V tej velikosti izreži še karton za podlago. Liste zloži po vrstnem redu, jih na sredini preluknjaj z luknjačem in skozi to luknjo napelji vrvico.