Prenosnik, kot ime samo pove, je prenosljiva različica klasičnega osebnega računalnika, ki deluje samostojno in neodvisno od napajanja z električno energijo iz omrežja.

Nastal je z potrebo po prenosljivosti vseh zmogljivostih in kapacitet osebnega računalnika na poljubno lokacijo. Prenosniku so vse komponente klasičnega računalnika prilagodili in združili v novo kompaktno enoto. Podobno kot pri klasičnem osebnem računalniku sta že na prvi pogled najbolj vidna elementa zaslon in tipkovnica. Ohišje klasičnega osebnega računalnika je izginilo, saj so potrebni prostor za strojno opremo računalnika našli pod zgoraj omenjenima elementoma.

Prenosnik se tako na prvi pogled v grobem v primerjavi z osebnim računalnikom loči zgolj po drugačni obliki, pomembna razlika pa je očem skrita. Ta pomembna razlika je baterija, ki prenosniku omogoča samostojno in neodvisno delovanje, tudi izven dosega napajanja z energijo iz električnega omrežja. Hkrati baterija omogoča, da se, potem ko je iz nje izčrpana vsa zaloga električne energije, z njo ponovno napolni z energijo iz električnega omrežja. Poraba in polnjenje sta odvisna od več dejavnikov. Trošenje električne energije je odvisno od potratnosti komponent prenosnika ter racionalnosti uporabnika.

Pri nakupu prenosnika so poglavitne nakupne prednosti v primerjavi z osebnim računalnikom neodvisnost delovanja, s tem pa ima glede lokacije delovanja praktično neomejene možnosti uporabe. Slabosti se skrivajo v pomanjšani enoti osebnega računalnika, s tem povezano so kapacitete in zmogljivosti prenosnika omejene. Prenosnik je tudi bolj izpostavljen negativnim vplivom iz okolja uporabe, večja je možnost za slabše delovanje funkcij ter poškodb, ki skrajšujejo obseg uporabnih lastnosti, v najslabšem primeru celo odpoved delovanja.

Omejena zaloga energije je tudi ena izmed referenčnih točk, pri kateri se je ob odločitvi med ponudbo prenosnikov modro odločati. Pri tem velja pomisliti na namen uporabe, kjer je zelo pomembna dostopnost ali nedostopnost do napajanja z energijo iz električnega omrežja. V primeru, da napajanje z električno energijo iz omrežja v večini primerov ni težava, odpade večino ostalih zagat povezanih z potratnostjo komponent kot uporabnika. V primeru, da bo uporaba prenosnika potekala večinoma izven urbanih okolji, torej izven dosega električne energije iz električnega omrežja, se velja pri izbiri komponent in funkcij prenosnika omejiti na najnujnejše ter izbrati energijsko učinkovite.

Varčevanje in racionalna raba omejene zaloge energije je kot rečeno odvisno od uporabnika in vgrajene strojne opreme prenosnika. Če govorimo o istem uporabniku, ostane razmislek o energijsko manj potratnem prenosniku. V prvi vrsti je avtonomnost delovanja prenosnika odvisno od zmogljivosti baterije, potratnost pa pogojena s strojno opremo, ki je vgrajena v prenosnik. Dva najvažnejša dela strojne opreme sta grafična kartica in procesor. Seveda tudi tu ne bo šlo brez sklepanja kompromisov saj varčen procesor ni zmogljiv, ko govorimo o recimo predvajanju filma v visoki ločljivosti in seveda obratno.

Prenosnik je, kot samo ime pove, prenosljiv. Zato je treba okrog te lastnosti in seveda prednosti pred klasičnim osebnim računalnikom veliko razmisliti v smislu koliko ga bomo dejansko prenašali. Velikostna razlika med 13 in 17 paličnim prenosnikom je večja kot si kdo misli, predvsem ljudje, ki kupujejo prvič. Pred nakupom si je dobro izposodit večjega in manjšega, ter ga poizkusit v vsakdanjih opravilih. V primeru, da prenosnik služi kot prenosna pisarna in bo uporabljen večinoma v pisarnah in podobnih prostorih se bo večji prenosnik izkazal za boljšo izbiro, saj je manjši, predvsem na račun manjšega zaslona veliko manj uporaben. Pravno nasprotje pisarni namenjenemu prenosniku je prenosnik, ki bo dejansko uporabljen praktično povsod za krajše obdobje. Recimo, na potovanjih,kjer ga v javnem prevoznem sredstvu uporabite, da izveste neko pomembno informacijo, ki vas tisti trenutek zanima. Ali recimo pri poslu, kjer ne potrebujete prenosnik pri obsežnem pisarniškem delu, ampak želite izvedeti le nekaj informacij v zvezi s poslom. V takšnem primeru, bo uporabnejši manjši, saj je za hiter in kratkotrajen pregled informacij povsem dovolj pregleden in berljiv, hkrati pa ga lahko uporabimo sedeč na sedežu avtobusa ali vlaka, ali v nekem poslovnem okolju od delavnice, prek skladišča do trgovine in pisarn, ko se hočemo na kratko informirat o določenih zadevah, ki nas tisti trenutek zanima.

Sledi področje lastnosti, ki je v veliki meri odvisna od na eni strani potreb in zahtev, na drugi strani pa treznega razmisleka kaj potrebujemo oz kaj zadosti naše potrebe in zahteve. Govorimo o pomnilniku, disku, grafični kartici in blagovni znaki. Takšna tipična dilema pri nakupu prenosnika je pomnilnik. Pri tem gre ponovno za individualno pogojeno na en strani željo, na drugi strani potrebo. Zlata sredina zadosti večini, hkrati pa večji finančno gledano na eni strani ni velika ovira, na drugi naknadna vgradnja večjega spet ni problem. Pri diskih podobno nekateri potrebujejo več, drugi manj, tretji prisegajo na zunanji disk, v vsakem primeru pa se je treba zavedat, da se odločamo o komponenti, od katere je odvisna hitrost delovanja, v prvi vrsti zagon operacijskega sistema in programov. Grafična kartica je spet eden izmed kamnov spotike. Zmogljivejše različice bodo dejansko izkoristili uporabniki profesionalnih orodji oz profesionalci, ali tisti, ki prenosnik nameravajo uporabljati za igranje. V ostalih primerih se velja odločit za cenovno dostopnejše. Proizvajalec je podobno kot pri vseh drugih področjih, kjer se odločamo med več proizvajalci, praktično nemogoče podati pametnega odgovora za vse kupce. Ljudem je lahko določen proizvajalec preprosto všeč ali jim blagovna znamka v ušesih zveni na kratko povedano naj. Nasprotje temu so kupci, ki se na znamko ne ozirajo, ampak izbirajo glede na kakovost, ki jo vidijo in občutijo ob prvem preizkusu, seštevek funkcij oz lastnosti za in proti.

Top ponudba, ki nudi nepremagljivo razmerje med ceno in garancijo, so prenosniki iz Renew /Refurbish programa. Prvo skupino prenosnikov iz Renew /Refurbish programa predstavljajo prenosniki, ki niso bili prodani v trgovinah, so pa novi, nerabljeni. Prenosniki iz te skupine dobijo popolnoma novo embalažo ter se uvrstijo na prodajne police distributerjev Renew /Refurbish programa. Druga skupina prenosnikov iz Renew /Refurbish programa so prenosniki, ki so bili uporabljeni kot preizkusni modeli prenosnikov v trgovinah ali pa prenosniki, ki jih trgovci niso uspeli prodati. Prenosnike iz te skupine se pošlje k proizvajalcu, kjer je vsak prenosnik deležen temeljitega testiranja, na podlagi rezultatov pa potem do potankosti obnovljen, po potrebi z novimi komponentami. Prenosnik je po zaključku procesa obnove temeljito testiran, dosegati mora enake lastnosti novega, saj tovarna zanj garantira z povsem enako garancijo kot za nove prenosnike.