programerkaŽe skoraj dve desetletji se ukvarjam s podjetništvom, vendar pa je vse moje delo doslej temeljilo na prodaji, pri kateri sem se večinoma ukvarjal z distribucijo veleprodaji oziroma zalaganju posameznih trgovin. Ker pri tem seveda kar veliko izgubim, saj delež zaslužka poberejo posamični prodajalci, sem se sedaj odločil, da bom imel tudi sam prodajo na drobno in tako poleg B2B pokrival tudi B2C prodajo. Seveda pa nimam lastne trgovine oziroma prostora zanjo in je tudi ne nameravam imeti, saj to pomeni velik strošek s prostorom in zaposlenimi – torej bom odprl spletno prodajalno.

Ker sem doslej deloval zgolj kot uvoznik, sem seveda sicer imel enostavnejšo spletno stran ,kjer so bili osnovnik podatki podjetja in zapis o tem, katere blagovne znamke zastopam, to pa je bilo tudi vse. To pomeni, da moram sedaj poskrbeti tako za izdelavo spletnih strani, ki bodo na višjem nivoju, kot tudi za spletno prodajalno.

Izdelava spletnih strani

Ko sem se pričel nekoliko zanimati, se je hitro izkazalo, da je izdelava spletnih strani posel, s katerim se ukvarja marsikdo, vendar ne tako strokovno, kot bi si sam želel. Nekatera podjetja so mi ponujala izdelavo spletnih strani za sicer izjemno majhen, že skorajda smešen denar, a ko sem povedal, kaj dejansko potrebujem in kako zahtevna bo moja spletna trgovina (v kateri bo okoli 1000 izdelkov), se je večina ustrašila oziroma izgubila interes, saj so ugotovila, da gre za več, kot zmorejo. Tako sem nazadnje preko priporočil prišel do nekaj uveljavljenih podjetij za izdelavo spletnih strani in trgovin, ki imajo dovolj izkušenj, tudi z bolj zahtevnimi strankami.
Sama izdelava spletnih strani sedaj že poteka, istočasno pa se že pripravlja tudi spletna trgovina, za katero sem imel seveda cel kup zahtev. Ker bom prodajal tako veliko različnih izdelkov, si namreč niti slučajno ne želim, da bi prihajalo pri poslovanju do težav, s katerimi bi izgubljal čas, zato sem zahteval resnično profesionalno trgovino, kjer se bodo izdelki enostavno dodajali, kjer bodo mogoče akcije, obveščanje strank o novostih preko elektronskih novic, sprotno sledenje prodaji za potrebe nabave in računovodstva in tako naprej …

Izdelavo zaupajte le najboljšim!

Se tudi sami odločate za spletne strani? Prepričan sem, da moja izkušnja ni edina, ki pokaže, da se mora izdelava spletnih strani in spletne trgovine že v osnovi zaupati izkušenim profesionalcem. Vsekakor pa upam, da vam bo pomagala, da to spredvidite hitreje kot sem sam – pri vsem skupaj sem namreč izgubil kar dva meseca časa, ker sem se najprej ukvarjal s poceni ponudniki, ki so se nazadnje izkazali za nekompetentne.