Če imamo svojo spletno stran, potem nujno potrebujemo enkripcijo, ki bo zaščitila vse aktivnosti obiskovalcev spletne strani. Tukaj bi radi omenili SSL certifikat, ki prepreči hekerjem, da bi prisluškovali vsem prenosom na naši spletni strani. Najbolj pogosto ga potrebujemo za varne prenose bančnih nakazil, uporabniške račune in druge občutljive informacije. V tem članku bi radi predstavili kaj vse nam uporaba tega certifikata prinaša in kako ga lahko namestimo na svojo spletno stran.

ssl certifikat pripomore k večji varnosti spletnega mesta

Kaj naredi SSL certifikat?

SSL certifikati so majhne podatkovne datoteke, ki uporabljajo javni in privatni ključ za vsako povezavo. Skupaj nam digitalno povežejo kriptografski ključ z:

  • Imenom domene in strežnikom
  • Imenom podjetja in fizično lokacijo

Če je SSL certifikat pravilno nameščen, bomo videli zeleno ključavnico poleg naslova naše spletne strani in http se bo preimenoval v HTTPS. Dodatni S je oznaka zavarovane povezave.

Kje je nameščen certifikat in kako deluje?

Ponudnik gostovanja ali podjetje mora namestiti SSL certifikat na sam strežnik. Če deluje pravilno, bo vsa povezava zavarovana z enkripcijo med obiskovalcem in samim strežnikom. To bo onemogočilo, da nam nekdo ukrade informacije in jih zlorabi.

Sama tehnologija certifikata deluje tako, da uporablja dva ključa, ki sta skupek naključnih števil. Ta dva ključa sta:

  • Javni ključ
  • Zasebni ključ

Oba ključna sta potrebna, da se sporočilo prenese z enega konca na drugega. V praktičnem primeru deluje tako: da pošiljatelj sporočila zaklene vsebino sporočila z javnim ključem prejemnika. Prejemnik pa s svojim privatnim ključem odklene to sporočilo in ga lahko prebere. Če bi nam nekdo prestregel sporočilo, bi bilo zanj neuporabno, saj vse, kar bi videl so naključne številke, ki nimajo smisla.

zavarovanje spletnega mesta pred škodljivimi vdori

Ali potrebujem SSL certifikat?

Najbolj priporočamo SSL certifikat vsem lastnikom spletnih strani, ki hranijo ali se ukvarjajo z občutljivimi informacijami. Te so lahko:

  • Računi uporabnikov
  • Spletna plačila
  • Zasebna sporočila

Poleg tega imamo še mnoge prednost v optimizaciji naše spletne strni. Z SSL certifikat bomo pridobili sledeče ugodnost:

  • Večja teža naše spletne strani zaradi varnosti
  • Ljudje imajo večje zaupanje
  • Varno plačevanje

V vsakem primeru povprašajmo našega ponudnika gostovanja ali administratorja strežnikov v našem podjetju, če lahko namestimo certifikat, saj bo to imeli velike prednost za zelo malo dela.