Ogrevalna tehnika Tersus

Posted on maj 27th, 2015 in Vzdrževanje doma | Komentarji so izklopljeni za Ogrevalna tehnika Tersus

Podjetje Tersus iz Ljubljane je eno izmed večjih podjetij v Sloveniji na področju ogrevalnih in hladilnih sistemov. So ekskluzivni zastopnik priznanih blagovnih znamk radiatorjev, klimatskih naprav, peči in še kaj. Read the rest of this entry »

Izbira pravega energenta za ogrevanje

Posted on avgust 27th, 2014 in Vzdrževanje doma | Komentarji so izklopljeni za Izbira pravega energenta za ogrevanje

Še pred kratkim se je večina gospodinjstev ogrevala na kurilno olje ali pa na drva, seveda z izjemo srečnežev v urbanih okoljih, ki so priklopljeni na še vedno optimalno rešitev, to je daljinsko ogrevanje. Situacija pa se je v zadnjih letih močno spremenila. Cena kurilnega olja je močno narasla in še raste, veliko objektov se je dodatno priklopilo na plinsko omrežje, hkrati pa so na popularnosti pridobili novi energenti, predvsem lesni peleti ter toplotne črpalke. Vprašanje torej je, kater energent izbrati? Read the rest of this entry »

Kako prihraniti pri ogrevanju?

Posted on november 20th, 2012 in Produkti | Komentarji so izklopljeni za Kako prihraniti pri ogrevanju?

Zima se hitro približuje in verjetno marsikoga ob pogledu na cene kurilnega olja boli glava. Cena se je v obdobju od leta 2009 več kot podvojila in sega že čez 1€, kar pomeni, da povprečna družinska hiša za letno zalogo kurilnega olja porabi nekaj tisoč evrov. To je za marsikateri družinski proračun preprosto previsok znesek, zato mnogi aktivno iščejo alternativne načine ogrevanja, s katerimi bi lahko nekaj prihranili.

Najhitreje lahko zmanjšamo stroške ogrevanja z pametno uporabo. Ko povišamo temperaturo v bivalnem prostoru za 1 stopinjo, se poraba energenta poviša za 6%, tako da je včasih bolje obleči en pulover več, kot dvigniti temperaturo. Prav tako je pomembno prezračevanje – sicer je res, da z manj prezračevanja znižamo stroške ogrevanja, vendar to povzroči slabšo kvaliteto zraka v prostoru, kar je škodljivo za naše zdravje. Poleg tega se lahko začne pojavljati tudi plesen zaradi visoke vsebnosti vlage v zraku. Seveda pa je pomembno kako prezračujemo. Najbolje je to početi v najtoplejšem delu dneva (okoli 1h popoldne) in sicer prostore prezračimo hitro in intenzivno (okna odpremo na stežaj in naredimo prepih, tako da se zrak hitro zamenja).

Druga rešitev je zamenjava energenta. Ta zahteva nekoliko več časa ter tudi denarja, vendar je na dolgi rok ta investicija smiselna, saj se pričakuje nadaljna rast cen kurilnega olja. Trenutno so najpopularnejše alternative drva, lesni peleti, plin ter toplotna črpalka.

Pomeben je tudi dober toplotni ovoj stavbe, v kateri bivamo, kar pomeni, da je pametna tudi investicija v novo fasado z debelim slojem izolacije.

Kombinacija pametne uporabe, pravega energenta ter primerno izolirane hiše lahko stroške ogrevanja zmanjša tudi za 90%.