Kako prihraniti pri ogrevanju?

Posted on november 20th, 2012 in Uncategorized | Komentarji so izklopljeni za Kako prihraniti pri ogrevanju?

Zima se hitro približuje in verjetno marsikoga ob pogledu na cene kurilnega olja boli glava. Cena se je v obdobju od leta 2009 več kot podvojila in sega že čez 1€, kar pomeni, da povprečna družinska hiša za letno zalogo kurilnega olja porabi nekaj tisoč evrov. To je za marsikateri družinski proračun preprosto previsok znesek, zato mnogi aktivno iščejo alternativne načine ogrevanja, s katerimi bi lahko nekaj prihranili.

Najhitreje lahko zmanjšamo stroške ogrevanja z pametno uporabo. Ko povišamo temperaturo v bivalnem prostoru za 1 stopinjo, se poraba energenta poviša za 6%, tako da je včasih bolje obleči en pulover več, kot dvigniti temperaturo. Prav tako je pomembno prezračevanje – sicer je res, da z manj prezračevanja znižamo stroške ogrevanja, vendar to povzroči slabšo kvaliteto zraka v prostoru, kar je škodljivo za naše zdravje. Poleg tega se lahko začne pojavljati tudi plesen zaradi visoke vsebnosti vlage v zraku. Seveda pa je pomembno kako prezračujemo. Najbolje je to početi v najtoplejšem delu dneva (okoli 1h popoldne) in sicer prostore prezračimo hitro in intenzivno (okna odpremo na stežaj in naredimo prepih, tako da se zrak hitro zamenja).

Druga rešitev je zamenjava energenta. Ta zahteva nekoliko več časa ter tudi denarja, vendar je na dolgi rok ta investicija smiselna, saj se pričakuje nadaljna rast cen kurilnega olja. Trenutno so najpopularnejše alternative drva, lesni peleti, plin ter toplotna črpalka.

Pomeben je tudi dober toplotni ovoj stavbe, v kateri bivamo, kar pomeni, da je pametna tudi investicija v novo fasado z debelim slojem izolacije.

Kombinacija pametne uporabe, pravega energenta ter primerno izolirane hiše lahko stroške ogrevanja zmanjša tudi za 90%.

Toplotne črpalke

Posted on avgust 27th, 2010 in Produkti | Komentarji so izklopljeni za Toplotne črpalke

V težkih gospodarskih časih se vedno bolj iščejo različni načini, kako zmanjšati stroške, strošek ogrevanja pa je eden največjih za vse nas in zato so tu tudi možnosti za prihranke velike. Mnogo lahko storimo že z majhnimi, popolnoma brezplačnimi spremembami navad, kot je na primer bolj pametno prezračevanje.

Vendar taki ukrepi prinašajo le majhne prihranke, za večje pa moramo poseči bo bolj konkretnih sredstvih, kot je zamenjava sistema ogrevanja za bolj učinkovitega. Eden najbolj učinkovitih sistemov ogrevanja so toplotne črpalke. Le-te za svoj pogon uporabljajo električno energijo, a zaradi kompleksne tehnologije iz vsake enote elektrike proizvedejo do štiri enote toplotne energije. Read the rest of this entry »