Prednosti in slabosti reseller gostovanja

Posted on avgust 14th, 2012 in Uncategorized | Komentarji so izklopljeni za Prednosti in slabosti reseller gostovanja

Gostovanje spletnih strani je osnova, ki jo vsaka spletna stran potrebuje, zato da se sploh lahko pojavlja na svetovnem medmrežju. Ker je gostovanje spletnih strani zelo različno, si bomo v tem članku pogledali le eno od variant gostovanja spletnih strani, in sicer reseller gostovanje.

Reseller gostovanje, nekateri mu rečejo tudi gostovanje spletnih strani za nadaljno prodajo, je oblika deljenega gostovanja, ki lastniku paketa mogoča, da svoj paket razdeli na manjše dele in da te dele prodaja naprej. Reseller gostovanje torej prinaša možnost za dober zaslužek, seveda le, če znamo to storitev pravilno izkoriščati. Za ljudi, ki se odločajo za reseller gostovanje, pa je lahko bistvenega pomena podatek, da lahko manjše dele svojega paketa prodajajo naprej pod svojo blagovno znamko ali imenom podjetja, tako da njihove stranke sploh ne morejo vedeti, da storitev v osnovi ni v njihovi lasti. Ker si lastniki reseller gostovanja delijo strojno in programsko opremo z ostalimi uporabniki in njihovimi strankami, je to pomembna prednost, saj ne potrebujejo velike začetne investicije in obvladanja dela s strežniki. Deljenje skupne opreme pa lahko ponazarja tudi slabost. Nadgradnje opreme se morajo izvajati pri vseh kupcih naenkrat in če se le ena stranka odloči, da ne potrebuje nadgradnje, boste vi izviseli. Prav tako se lahko zgodi, da bo katera stranka preveč obremenila strežnik, to pa bodo občutile tudi vse ostale stranke, se pravi tudi vaše. Prednost reseller gostovanja pa je tudi to, da vse potrebne licence, nadgradnjo in popravila strojne opreme priskrbi vaš ponudnik in tega ni treba financirati vam.

Pakete gostovanje si lahko ogledate tu.

Kako je registracija domene povezana z gostovanjem spletne strani?

Posted on avgust 11th, 2012 in Uncategorized | Komentarji so izklopljeni za Kako je registracija domene povezana z gostovanjem spletne strani?

Posredovanje in prejemanje podatkov preko interneta je v sodobnem svetu že stalnica. Ljudje se z medmrežjem srečujemo v službi, doma ali pa tudi v šolske namene. Za vzpostavitev lastne spletne strani pa moramo v naprej zakupiti določene storitve, kot sta na primer registracija domene in pa samo gostovanje spletne strani. Kaj sploh je domena?

Domena je internetni naslov določene spletne strani, na podlagi katerega jo lahko najdemo na svetovnem spletu. Registracija domene pomeni, da si oseba ali podjetje, ki želi imeti spletno stran, izbere ime domene in ga plača za določen čas. To lahko stori pri ponudniku spletnih storitev ali pa pri registrarju. Registracija domene je lahko cenovno različno ovrednotena, saj na samo ceno vpliva več dejavnikov. To so na primer: časovno obdobje, za katero je zakupljena, končnica, ki jo vsebuje in drugi. Domeno lahko registrirate tu.

Šele potem, ko si stranka spletnih storitev zagotovi registracijo domene, ali pa sočasno s tem, si mora zagotoviti tudi gostovanje spletne strani. Gostovanje spletne strani je proces, ki omogoča, da se določena spletna stran sploh nahaja na nekem strežniku, posledično pa jo uporabniki interneta lahko na spletu tudi najdejo. Čeprav obstajajo brezplačna in plačljiva gostovanja spletne strani, se ljudje pogosteje odločajo za plačljivo gostovanje spletne strani, saj je to običajno bolj kvalitetno. Gostovanje spletnih strani je ovrednoteno na podlagi števila zakupljenih spletnih domen, količine podatkov in še mnogih drugih dejavnikov. Kvalitetno in cenovno gostovanje spletne strani boste našli na spletni strani domovanje.com.

Glavna povezava med gostovanjem spletne strani in registracijo domene torej je, da spletna stran brez enega od teh dveh dejavnikov ne more pravilno delovati.

Kaj je IPv6

Posted on februar 13th, 2011 in Storitve | Komentarji so izklopljeni za Kaj je IPv6

Kaj je IPv6
Februarja 2011 so pri krovni organizaciji IANA podelili zadnje 4 bloke IP naslovov, kot jih poznamo in to pomeni konec! No ni še tako kritično, regionalni in lokalni ponudniki naj bi imel še zalog za nekaj let vendar se prehod na IPv6 nezadržno bliža.

Kaj to pomeni za moje gostovanje?
Ponudniki gostovanja bodo morali svoje strežniki vklopiti na IPv6 omrežje in omogočiti »dual-stack«, kjer strežnik posluša na IPv4 in IPv6 naslovih.
Do danes večina ponudnikov v Sloveniji tega še ni storilo in pri tem prednjači edino Zabec.net Read the rest of this entry »

Gostovanje spletnih strani in registracija domene

Posted on januar 4th, 2010 in Storitve | Komentarji so izklopljeni za Gostovanje spletnih strani in registracija domene

Večina ljudi ne ve kako postavitev spletne strani sploh poteka, zato ne ve, da stran mora nekje biti postavljena, na nekem strežniku. Tako jo lahko vidijo vsi ki so povezani na internet. In vsi ki imajo samo stran ali dve, se odločijo da bodo stran nekje gostovali. Torej gostovanje spletnih strani pomeni da nekje zakupimo spletni prostor ter nanj naložimo podatke za našo spletno stran. Kdor pa ima več strani, si lahko omisli svoj strežnik, toda to za seboj povleče številne težave, oziroma je za to potrebno kar precej znanja.
Kaj točno pa je pri gostovanju pomembno?

–          Uptime mora biti čim višji, vsaj 98%, še bolje pa da kar 99, 100 pa nima skoraj nihče.

–          Seveda je pomembna cena, ki se giblje nekje od 20€ na leto, pa vse do 100€+, seveda pa je večina odvisno od velikosti prostora ki ga zakupimo.

–          Skoraj zmeraj se najde kakšen problem ki ga sami ne znamo rešiti, zato je pomoč uporabnikom ključni člen pri izbiranju gostovanja.

Gostovanje je tudi eden pomembnejših dejavnikov za rangiranje na iskalnikih. Slovenski trg ima ogromno ponudnikov gostovanja, zato se lahko kar globoko poglobite v storitve ki jih ponuja trg. Priporočam pa da si preberete še kakšno razpravo o tem kdo je zadovoljen s katerim gostovanjem, ter se boste takoj lažje odločili.

Poleg gostovanja pa je pomembna tudi registracija domene, kajti od nje je odvisna vaša prepoznavnost.