Pvc okna med stroški in koristmi

Posted on januar 14th, 2013 in Vzdrževanje doma | Komentarji so izklopljeni za Pvc okna med stroški in koristmi

Kadar kupujemo pvc okna, je pomembno, da naredimo nekaj raziskav, ki bodo odgovorila na pomembna vprašanja o okolju, v katerim bodo nameščena in uporabljena. Takšne analize, ki nam jih pomagajo narediti običajno zaposleni v podjetju, kjer pvc okna naročamo, bodo prikazale analizo stroškov in koristi, ki jih bomo imeli od tega naročila. Najprej začnemo z analizo vremenskih razmer. V primeru, da se naše stanovanje nahaja v tistih legah, ki imajo hude zime, potem je izolacija, ki jo morajo pvc okna zagotoviti, izjemnega pomena. Tisto, na kar moramo paziti je potemtakem toplotni most. Sam material niti ni tako pomemben, kar se tega tiče, večjo vlogo igrajo tesnila in njihova pogostost v konstrukciji. Več kot je tesnil in bolj kot so kvalitetna,  večja je izolacija, ki jo pvc okna zagotavljajo.

 

Življenje v ekstremnih pogojih vedno prinaša nekoliko višje stroške. Tudi če je lega stanovanja takšna, da je poleti izjemno vroče, moramo imeti v mislih kakovost izolacije. Če je torej pozimi potrebno ohraniti v stanovanju toploto, pa je poleti ravno obratno, izolacija mora poskrbeti, da se v notranjosti ohrani hlad.

 

Tako oba vidika zagotavljata minimizacijo porabe energentov. Res, da kakovostna pvc okna, ki zagotavljajo visoko izolativnost, stanejo nekolik več, vendar takšne analize stroškov, privedejo v prikaz prednosti, ki jih pridobimo. Energenti, ki jih porabljamo za segrevanje pozimi in ohlajanje poleti, so iz leta v leto dražji, s tem pa na dolgi rok, ko si zagotavljamo visoko energetsko učinkovitost, privarčujemo. Pvc okna so odličen kompromis med ceno in kakovostjo, saj zasledujejo prav tisto zlato sredino, ki si jo želi vsak kupec.

 

 

Kako prihraniti pri ogrevanju?

Posted on november 20th, 2012 in Produkti | Komentarji so izklopljeni za Kako prihraniti pri ogrevanju?

Zima se hitro približuje in verjetno marsikoga ob pogledu na cene kurilnega olja boli glava. Cena se je v obdobju od leta 2009 več kot podvojila in sega že čez 1€, kar pomeni, da povprečna družinska hiša za letno zalogo kurilnega olja porabi nekaj tisoč evrov. To je za marsikateri družinski proračun preprosto previsok znesek, zato mnogi aktivno iščejo alternativne načine ogrevanja, s katerimi bi lahko nekaj prihranili.

Najhitreje lahko zmanjšamo stroške ogrevanja z pametno uporabo. Ko povišamo temperaturo v bivalnem prostoru za 1 stopinjo, se poraba energenta poviša za 6%, tako da je včasih bolje obleči en pulover več, kot dvigniti temperaturo. Prav tako je pomembno prezračevanje – sicer je res, da z manj prezračevanja znižamo stroške ogrevanja, vendar to povzroči slabšo kvaliteto zraka v prostoru, kar je škodljivo za naše zdravje. Poleg tega se lahko začne pojavljati tudi plesen zaradi visoke vsebnosti vlage v zraku. Seveda pa je pomembno kako prezračujemo. Najbolje je to početi v najtoplejšem delu dneva (okoli 1h popoldne) in sicer prostore prezračimo hitro in intenzivno (okna odpremo na stežaj in naredimo prepih, tako da se zrak hitro zamenja).

Druga rešitev je zamenjava energenta. Ta zahteva nekoliko več časa ter tudi denarja, vendar je na dolgi rok ta investicija smiselna, saj se pričakuje nadaljna rast cen kurilnega olja. Trenutno so najpopularnejše alternative drva, lesni peleti, plin ter toplotna črpalka.

Pomeben je tudi dober toplotni ovoj stavbe, v kateri bivamo, kar pomeni, da je pametna tudi investicija v novo fasado z debelim slojem izolacije.

Kombinacija pametne uporabe, pravega energenta ter primerno izolirane hiše lahko stroške ogrevanja zmanjša tudi za 90%.