Namibija – afriška peščena lepotica

Posted on 30 junija, 2020 in Razno | Komentarji so izklopljeni za Namibija – afriška peščena lepotica

Namibija je južnoafriška država ob obali Atlantskega oceana. Ime  je dobila po svoji najznamenitejši puščavi Namib, ki v jeziku domačinov pomeni praznina. Gre za slikovito ozemlje prostrane množice peščenih sipin, ki se raztezajo vzdolž celotne atlantske obale, od 100 do več sto kilometrov v širino.

Čudovite peščene sipine skrivnostne puščave Namib

Pesek je posledica erozijskih procesov v dolini reke Oranje (v Južnoafriški Republiki) in južnejših območjih. Vodotoki ga odložijo ob ustjih Atlantskega oceana, obalni tokovi pa ga raznesejo dalje. Na koncu Jugozahodni vetrovi  pesek dvignejo in ga raztrosijo v obliki orjaških sipin, ki so med največjimi in najlepšimi na svetu.

Namib pa ni edina znamenitost te lepe afriške države. Tu lahko obiščete in doživite še puščavo Kalahari, Obsežne ravnike, Namibijsko obalno puščavo, Narodne parke s številnimi vrstami divjih živali, Caprivijev pas, kanjon Ribje reke, Sossusvlei, obalni Park okostij, Sesriem, Etoško kotanjo in obmorska mesta Swakopmund, Walvis Bay ter Lüderitzali, kjer lahko občudujete kolonialno arhitekturo. Prav tako lahko preživite večer s slikovitim ljudstvom Himba doživite njihovo avtohtono kulturo in način življenja.

Namibija - afriška peščena lepotica

Velik porast ekoturizma

Namibija je v današnjih časih ena med najbolj turistično obiskanimi državami v Afriki in jo na leto obišče več kot milijon turistov. Prisegajo na eko turizem in imajo veliko prenočitvenih zmogljivosti, prilagojenih ekoturistom. Tudi športni lov je rastoča panoga namibijskega gospodarstva.

Za Slovence, Namibija s svojimi naravnimi lepotami, kolonialno arhitekturo, številnimi divjimi živalmi in s svojo gostoljubnostjo, ni neznana turistična destinacija. Obiskali so jo že mnogi, med njimi tudi Boštjan Trilar, direktor medicinskega centra Barsos, tudi sam velik popotnik in ljubitelj potovanj, ki pravi, da je – prepotovati Namibijo po dolgem in počez s terenskimi avtomobili, spati v šotorih in na strehah avtomobilov, doživeti Peščine Sossulsvlei, narod Himbe in Bušmane, divje živali v parku Etosha, – čudovito  in enkratno doživetje, ki ti za vedno ostane v spominu kot nekaj pozitivnega in lepega …. .

Tunizija, dežela morja in puščave

Posted on 19 februarja, 2011 in Uncategorized | Komentarji so izklopljeni za Tunizija, dežela morja in puščave

Tunizija, država ob Sredozemskem morju, ki meji na Alžirijo in Libijo je zanimiva zaradi geografskih raznolikosti, ki se širijo od čudovitega morja, do morja peska – puščave Sahara. Na Severu države se začenja gorovje Atlas, kjer lahko najdemo tudi sneg, centralna Tunizija je precej rodovitna z nizkimi hribovji in ravninami, za proizvodnjo oliv pa je izredno pomembna ravnina Sahel, na vzhodni sredozemski obali. Read the rest of this entry »