Pogosto pravimo, da obleke naredijo človeka. To je že star pregovor, v katerem se prav gotovo skriva nekaj resnice. Ne moremo reči, da obleke vplivajo na značaj in karakter neke osebe, a z upoštevanjem družbenih standardov in nošenjem primernih oblačil pokažemo tudi ostalim, koliko damo nase in kako primerni smo za npr. neko delovno mesto, dogodek, družbo …

obleka naredi clovekaČe velja, da lahko doma nosimo tisto, v čemer se najbolj udobno počutimo, pa se to spremeni že takoj, ko prestopimo hišni prag. Obleke, ki jih nosimo doma so lahko tudi trenirke in podobno, nič hudo narobe ne bo niti to, da več ur doma preždite v pižami. Če se odpravite že samo v bližnjo trgovino, pa to oblačilo ni več dovolj dobro.

Večina modernih delovnih mest prav tako zahteva od vas primerna oblačila. Če ste zaposleni v takšni dejavnosti, kjer imate neposreden stik s strankami, se morate oblačiti veliko lepše kot v primeru, da delate cel dan v pisarni sami ali z nekaj sodelavci.

Moška obleka in ženska obleka, včasih tudi ženski kostim je izraz, s katerim označujemo tista oblačila, ki so namenjena posebnim priložnostim. Tudi če ste zaposleni na delovnem mestu, kjer je vseeno kakšna oblačila nosite, pa so moške in ženske večerne obleke nekaj, kar boste vsaj občasno potrebovali.

Za udeležbo na porokah, obletnicah, rojstnih dnevih, pogrebih, poslovnih kosilih in večerjah ter drugih podobnih dogodkih so obleke skupaj s primernimi čevlji edino oblačilo, ki je družbeno sprejemljivo in tudi vi se prav gotovo ne boste dobro počutili, če ne boste primerno oblečeni.